Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Çırpınışlar boşuna...

Çırpınışlar boşuna...

Yeni Anayasa değişikliği yüce Meclis’ten geçerek halkın oyuna sunulmasına artık sayılı aylar kaldı. Anayasa değişikliği referandumu için siyasi partilerde her türlü hazırlıklarını yapıyor. Yeni Anayasa’nın meclisten geçmesinin ardından meydanlarda ısınmaya başlayacak.

Ancak Anayasa referandumuna daha aylar var iken özellikle sosyal medyada  “evet” ve “hayır” cıların kapışması başladı bile. Bir kısım sanatçı, sporcu ve aydın “evet” gerekçelerini sıralarken karşı bir gurup sanatçı, aydın ve sporcuda “hayır” gerekçelerini sıralamaya başladı. Demokrasi gereği herkesin görüşüne saygı duymamız gerekiyor.

“Evet” konusunu işleyenlerle “hayır” konusunda ısrarcı olanların sosyal medya hesaplarına bir çok yorumlar da doğal olarak gelmektedir. Ancak bazı yorumların küfüre varacak kadar alçalması insanı üzmektedir.

Nisan ayı içerisinde gelecek olan referandum sandığında herkes görüşünü sandığa yansıtacak ve millet “evet” veya “hayır” konusunda kararını verecektir. Siyasi partilerin meydanlara çıkarak görüşlerini açıklaması ve gerekçelerini halka anlatması sonucunda nelerin değişeceğini de hepimiz görmüş olacağız.

Ancak matematiksel olarak bir hesap yapacak olursak sandıktan “evet” çıkacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın verdiği oy oranı yüzde 52. Bu oy oranı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sevenlerin oranıdır. Onların bu sevgisi özellikle 15  Temmuz sonrası artarak devam etmektedir.

Anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçmesi konusunda MHP’nin çok büyük katkısı olmuştur. Bazı MHP’liler bu desteğe karşı çıksa da bazı MHP’liler de Devlet Bahçeli’nin tutumunu doğru olarak kabul ederek referandumda “evet” diyeceklerini deklare etmişlerdir. Bu durumda son seçimde yüzde 16 oy alan MHP’lilerin yarısını “evet” oyu verecek diye hesaplarsak bu oranda yüzde 8 olur.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yüzde 52’lik orana MHP’lilerden gelmesi beklenen yüzde 8’i de eklersek alın size yüzde 60. Anayasa değişikliği referandumunda yüzde 51’lik bir oranın yeteceğini düşünecek olursak Anayasa değişikliğinin büyük bir oranda “evet” alacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Siyasi partilerin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara çıkacağı Anayasa referandumunda, meydanlardaki söylemlerin bir iki puan artı veya eksi getireceğini de düşünecek olursak, sonucun değişmeyeceğine kesin gözüyle bakılmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi