Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Bir poşet mutluluk “Şivlilik”

Bir poşet mutluluk “Şivlilik”

Konya’ya özgü bir gelenek olan ve yüzyıllardır sürdürülen “Şivlilik” geleneği yine büyük bir coşku ve heyecan ile kutlandı. Üç ayların başlangıcında ve ilk Perşembe günü yapılan bu gelenek, Konyalıların verdiği değer ve önemle yine devam edecektir.

Konya dışından gelenlerin büyük dikkatini çeken bu güzel gelenek, en çok ta çocukları sevindirmektedir. Dün sabahın erken saatinden itibaren ellerinde poşet alan çocuklar öbek öbek kapıları çalarak “şivlilik” diye bağırdılar.

Büyük çocukların küçük çocukları ellerinden tutarak dolaştırmaları da ayrı bir güzellikti. Abisinin, ablasının ya da annesinin elinden tutarak “şivlilik” diye kapı kapı dolaşan minik çocuklar güzel bir görüntü verdi.

Evleri ve iş yerlerini dolaşan çocuklar ellerindeki poşete atılan değişik yiyeceklerle büyük bir mutluluk yaşadılar. Çocuklar daha çok şivlilik toplamak için daha çok kapıyı çalmaya, daha bir heyecanla yeni yerlere giderek, poşetlerine dolan mutluluğu katlamaya çalıştılar.

Bisküviden gofrete, şekerden kurabiyeye, leblebiden kuruyemişe kadar yüzlerce çeşit yiyecekle dolan çocukların poşeti, çocukların ayrı bir mutluluğu oldu. Özellikle bazı esnafların kapı önlerine kurdukları tezgahlarla sadece çocuklara değil yoldan geçen herkese bir şeyler ikram etmeye çalışması bu geleneğin ne kadar çok sevildiğinin de bir göstergesi oldu.

Sadece Konya’ya has bir adet ve gelenek olan “şivlilik” uygulaması herkesinde takdirini kazanıyor. Zaman içerisinde çocukların plastik poşetlerine konan yiyecekler değişse bile çocukların yüzlerindeki mutluluk hiç değişmedi.

Bir çocuğu sevindirmenin ne kadar güzel bir şey olduğunu bilen Konyalılar, ellerinden geldiğince günlerce önceden hazırlanan “şivlilik” standlarından aldıkları çeşitli yiyecekler ile çocukları sevindirmeye çalıştılar. İnşallah insanları birbirine kaynaştıran, çocukların birlikte hareket etmesini sağlayan ve her şeyden önce toplumsal duyarlılığı gösteren “Şivlilik” misali geleneklerimiz daha uzunca bir süre devam eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR