Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Akıllı telefon bağımlılığı

Akıllı telefon bağımlılığı

Gelişen teknoloji ile birlikte hemen herkesin cebinde bulunan akıllı telefonlar, insanları bağımlı hale getiriyor. Her ne kadar inkar etsekte akıllı telefonlar ile bir çok zaman geçirerek, bu telefonların büyülü dünyasına kendimizi kaptırıyoruz.

 

Akıllı telefonlarla sosyal medyayı takip eder hale geldik. Bazen kırmızı ışıkta bile telefonumuza bakıyorsak, gittiğimiz yerleri veya mekanları telefonumuz ile paylaşıyorsak, akıllı telefonsuz adım bile atamıyorsak, bu hastalığa bizde tutulmuşuz demektir.

 

Artık sadece kendimizin ne paylaştığına değil, başkalarının ne paylaştığına, nereye gittiğine, ne yaptığına ve ne kadar beğeni aldığına bakmaya başladık. Telefonsuz bir dünyayı  adeta unutmaya başladık.

 

Yapılan araştırmalarda göstermiştir ki, akıllı telefon bağımlılığı adeta alkol, uyuşturucu ve kumar bağımlılığı gibi beynimizde büyük hasarlara sebep olmaktadır. İnsanlar akıllı telefonla uğraşacağım diye etraflarında olup bitenden, ailelerinden ve çocuklarından bihaber günler geçirmektedir.

 

İşin bir diğer ilginç yanı ise, akıllı telefonla günün büyük bir kısmını geçirenler bunu bir bağımlılık olarak görmemeleri. Telefonların sadece bir iletişim aracı olduğunu unutanlar, akıllı telefonlarla internet ve sosyal medyaya girip saatler harcarken, bundan rahatsız olmamaktadır.

 

Yine yapılan bir araştırmada sosyal medyada çok fazla zaman geçiren ve gerçek ilişkilerden çekilen yetişkinlerde depresyon ve endişenin arttığı, kendine güvenin azaldığı gözlemlenmiştir. İnsanlar telefona saatlerce bakarak beyinlerini yormakta ve algı kabiliyetlerini minimuma indirmektedir.

 

İş yerinde ve günlük hayatın koşuşturması arasında yorulan beynimizin dinlenmesine fırsat vermiyoruz. Tam dinleneceğimiz yer olan evimizde bile telefonu elimizden düşürmeden saatlerce gözlerimizi almadan çeşitli yerlere girerek zaten yorulan beynimizi durma noktasına getiriyoruz.

 

Aslında akıllı telefon ve internet çok güzel bir teknolojik ürünlerdir. Ancak bunları kullanmasını bildiğimiz takdirde. Bunları kullanacağız derken evimizi, ailemizi ve çocuklarımızı mağdur ediyorsak ve onlarla olan bağımızı zayıflatıyorsak, biz bir akıllı telefon bağımlısıyız. Bir an önce tıbbi yardım almalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR