AK Parti başkanlık sisteminden vazgeçmeyecek
1 Kasım seçimlerinin ardından ilk defa toplanan AK Parti MKYK’sinde ağırlıklı olarak seçim sonuçları, yeni hükümet kurulması, başkanlık sistemi ve yeni anayasa konuları ağırlıklı olarak ele alındı. Özellikle yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili olarak diğer partilerin de görüşlerinin alınması benimsendi.
AK Parti MKYK’sında ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun uzlaşma çerçevesinde Meclis’te gurubu bulunan diğer 3 parti ile görüşmesi kararı alındı. Yapılacak olan bu ziyaretlerde yeni anayasa konusunda görüş alışverişinde bulunulacağı da AK Parti kurmayları tarafından ifade ediliyor. Sadece HDP ile yola çıkılamayacağı bilincinde olan AK Partililer, diğer partilerden de destek arayışına girmek için çalışma yapılması görüşündeler.
AK Partili kurmaylar, “Tek başımıza bizim yeni Anayasa teklifimizi gündeme getirmemiz risk olur. Parti yönetimleriyle bir mutabakat sağlamadan bu teklifi Genel Kurul gündemine getirdiğimizde kerhen diğer partilerden oy verebilecek milletvekilleri olabilir. Ama yeterli desteği alamazsak, Başkanlık ile ilgili maddeler gizli oylamada düşürülebilir ya da teklif tümüyle son oylamada reddedilebilir ki bu da yeni anayasa çalışmalarını bir süre daha gündeme getirememek anlamına gelir” diyerek, HDP dışında en az bir partinin desteğini almaya yönelik bir strateji izlemek durumunda olduklarını belirttiler.
Ülkemizin başkanlık sistemine yabancı olmadığı görüşünü savunan AK Parti kurmayları,
“Başkanlık sistemi önceliğimiz ama olmuyorsa, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı seçenekleri de gündeme gelebilir” diyerek şu görüşleri dile getirdiler.
Yeni dönemde başkanlık sistemi üzerinde kararlı oldukları görülen AK Partililer, “Şu ana kadar sadece Recep Tayyip Erdoğan ismine muhalefet üzerinden konu ele alındığı için Başkanlık Sistemi nedir, ne değildir sağlıklı biçimde tartışılamadı. Aslında biz başkanlık sistemine yabancı değiliz. Belediyelerin tamamı Başkanlık Sistemi ile yönetiliyor. Tüm idaremiz öyle. Belediye başkanlarının güven oylaması var mı? Tüm sistemimiz Başkanlık Sistemi, bir tek hükümetimiz Başbakanlık sistemi. 367 kararının ardından Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte şu anda Türkiye’de fiilen yaşanan da yarı Başkanlık Sistemi. Buna rağmen Başkanlığa 'hayır' deniyorsa, Anayasa’daki Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir hükmü kaldırılarak partili Cumhurbaşkanı sistemine geçilmesi de büyük ölçüde sorunu çözebilir. Biz partili cumhurbaşkanına da yabancı değiliz. 1961’e kadar bunu yaşadık. Atatürk partili Cumhurbaşkanı’ydı. Cumhurbaşkanı’nın parti ile ilişiği kesilmezse kendisi genel başkan da olabilir. Bu durumda Başbakanlık sembolik hale gelir. Başbakan bakanlar arası koordinasyonu sağlayan bir pozisyona dönüşür. Bu da mevcut sistemden kaynaklı çift başlılık sorunu büyük ölçüde çözer” diyerek başkanlık sistemini savunmaktalar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.