Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Ağaç dikmeyi artırmalıyız

Ağaç dikmeyi artırmalıyız

Havaların ısınması ve piknik mevsiminin açılması ile birlikte orman yangınları da arttı. Ormanlarla beraber hepimizin de ciğerleri yanıyor. Hemen her gün bir yerden orman yangını haberleri almakta  ve böylelikle canımız da yanmaktadır.

Özellikle ülkemizin batı kentlerindeki ormanlar başta olmak üzere bir çok yerde çıkan orman yangınları hepimizi derinden üzmektedir. Bu yılki aşırı sıcaklar nedeniyle ormanlarımızdaki doğal yapı neredeyse on beş yıl geriye gitti.

Her yanan ağaç ile birlikte solumakta olduğumuz hava da azalmaya başladı. Hemen her yangının ardından sıradan hale gelen “şu kadar hektar orman yandı” sözünün anlamını da bilmemiz gerekir.

Bir hektarın on bin metre kareye denk geldiğini ve bunun da bir futbol sahasından daha büyük olduğunu bildiğimiz zaman yanan yerlerin ne kadar büyük olduğunu da biliriz. Orman yangınları ile birlikte doğanın dengesinin bozulduğu, burada yaşayan canlılarında öldüğünü de unutmamak gerekir.

Ciğerlerimizin yanmaması ve orman yangınlarına engel olmak için anız yangınlarına son vermeliyiz. Ayrıca şuursuzca  piknikte mangal yakıp tam söndürmeden dökenleri de uyarmamız gerekir. Aynı şekilde sigara izmaritini camdan atan bilinçsiz sürücülere de dikkat etmeliyiz.

Bir ağacın yetişmesi için yaklaşık 30 yıl geçtiğini düşünecek olursak orman yangınlarının verdiği zararı daha iyi anlamış oluruz. İklim değişiklikleri nedeniyle kuraklık, seller ve hotumlar ülkemizi tehdit ederken ormanlarımıza daha çok sahip çıkmalıyız.

Orman yangınlarının ülkemiz doğasına verdiği zararı en aza indirmek için top yekün ağaç dikme seferberliğine başlamalıyız. Okullarımızda ağaç dikme programları yapılmalı,  öğrencilere ağaç ve ağaç sevgisi kesinlikle öğretilmelidir.

Aileler bizzat kendileri ağaç dikerek çocuklarına örnek olmalıdır. Bundan önce bazı belediyeler tarafından uygulanan her nikah için bir fidan uygulaması yeniden başlatılmalı, evlenecek çiftlerden ağaç diktiklerini belgelendirmeleri istenmelidir.

Yarınımızı daha güzel yaşamak için herkesin ağaç dikmesi gerekmektedir. Başta kamu kurumları ve belediyeler olmak üzere herkes ağaç dikme işini ciddiye almalı, herkes ağaç konusunda taşın altına elini koymalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR