Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Gençlerimize sahip çıkalım

Gençlerimize sahip çıkalım

Genç nüfusu ile öğünen bir ülke olmamıza rağmen gençlerimize gereken önemi vermediğimiz de bir gerçektir. Son açıklanan işsizlik rakamlarına göre işsiz sayımız bir milyon yüz on altı bin kişi daha artarak yüzde 13 oranına yükseldi.

Son açıklanan verilere göre 4 milyon 202 bin kişi işsiz durumdadır. Bu işsiz ordusunun büyük bir çoğunluğunu da ne yazık ki gençler oluşturuyor. Özellikle üniversite mezunu olan gençlerimiz işsizlik sonucunda gözlerini yurt dışına dikmektedir.

2018 yılında ülkemizde iş bulamayan yaklaşık 253 bin gencin yurt dışına çıktığı ve  bu yurt dışına çıkan kişilerin büyük çoğunluğunun belirli bir düzeyin üstünde eğitilmiş genç insanlar olduğunu düşündüğümüzde, ülkemiz açısından sahip olduğumuz demografik fırsat penceresinin tersine dönebileceğini görmek durumundayız.

Ülkemizin gençlerinin yeniden geleceğe umutla bakabilmesinin temel koşullarını yeniden oluşturmak durumundayız. Bunun için başta ekonomi ile ilgili kısa vadeli sorunlara eğilmeli ve Türk ekonomisinin yeniden en az yüzde 5 büyüyen ve her yıl ortalama 500 bin kişiye istihdam yaratan bir ekonomiye dönüşmesinin yolunu açmalıyız.

Eğitim sistemimizi geleceğe dönük bir biçimde radikal bir biçimde yenilemeli mesleki eğitime ve Fen, Matematik ve Mühendislik alanlarında yoğunlaşan bir eğitim sistemine geçmek durumundayız. Gençlerimize dönük kapsayıcı ve gerçekçi devlet politikaları ortaya koyamadığımız beyin göçünün önüne geçebilmemiz mümkün gözükmemektedir.

Gençlerimiz elbette yurt dışına gitmeli orada gereken eğitimleri almalılar fakat bunun sonunda ülkemize dönüp ülkemiz adına katma değer oluşturmalarını sağlamakla yükümlüyüz.

Bu gerçekleşmez ise ülkemiz önümüzdeki yirmi yılda büyük atılım yapma şansını kaybedecek ve sahip olduğumuz genç nüfus ülkemiz adına avantajdan çok dezavantaja dönüşecektir.

Önümüzde iki yol var ya iyi eğitim almış ve istihdamda yer alan bir genç nüfus yoluyla kalkınmak ya da eğitimsiz ve çağın gerçeklerinden kopuk yetişmiş ve tek derdi yurt dışına çıkmak olan bir genç nesille boşa kürek çekmek. 

Ülkemiz adına temennim birinci ihtimalin önümüzdeki on yılda gerçekleşmesi bunun için başta siyasiler olmak üzere bu ülkede yetişkin konumunda bulunan herkese büyük görev düşüyor madem gelecek gençlerin; o zaman onların kaçmak yerine kalmayı tercih edecekleri bir ülke var etmekte biz yetişkinlerin görevi olmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR