Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

54. Kütüphaneciler Haftası

54. Kütüphaneciler Haftası

26 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kutlanan ve bu yıl “Kültürel Değişim ve Kütüphaneler” temasının işleneceği 54. Kütüphaneciler Haftası, sessizce kutlanıyor. İl Halk Kütüphanesinde yapılan mütevazi bir törenle ilimizdeki kutlamalarda başlamış oldu.

Kütüphanenin ve okumanın önemini vurgulamak amacıyla yapılmakta olan “Kütüphaneciler Haftası”, her zaman olduğu gibi yine öksüz kaldı.Bilindiği gibi eğitim sistemimiz; özgür ve yaratıcı düşünceyi benimseyen bireylerin yerine, taklitçi, okuduğunu anlamakta zorlanan ve şabloncu bireyler yetiştirir duruma gelmiştir.

Ülkemizde araştıran, düşünen, tasarlayan ve yaratan insanlar geri plana itilirken, hazır bulduğu her şeyle yetinen kişiler muteber konuma gelmişlerdir. Böylece Anadolu'nun çeşitli kültür gruplarının yarattığı kültürel zenginlik son yıllarda giderek zayıflamış ve yoksullaşmıştır.

Ülkemizde  İnternet kullanım oranının yüzde 69,6'ya çıkmasının genelde kütüphanelerin özelde de halk kütüphanelerinin hizmetlerini etkilediği bir gerçektir. Bu veriler göz önüne alındığında, özellikle yediden yetmişe herkese ücretsiz hizmet veren halk kütüphaneleri görev ve sorumluluklarını, halkın değişen gereksinimlerine göre yeniden değerlendirerek, bilgiye erişim için yeni becerileri bireylere kazandırma sorumluluğunu yerine getirmek durumundadırlar.

 Zira halk kütüphaneleri dijital öğrenme ile klasik öğrenme yöntemi arasında köprü kurmak için en ideal yerlerdir. Ancak günümüzde 1137 halk kütüphanesinin 126 tanesi halen personel yokluğu ya da farklı nedenler ile kapalı olduğu da bir gerçektir.

Bugün Türkiye’nin 81 il ve 957 ilçesinde 1137 halk kütüphanesi var. Bunlardan 126 tanesi halen personel yokluğu ya da farklı nedenler ile kapalı durumdadır. 957 ilçemizin maalesef 121’inde kütüphane bulunmuyor. Bu 121 ilçede yaşayan yaklaşık on bir milyon (10.925 890) vatandaşımız kütüphane kavramından uzak yaşıyor. Yani on bir milyon kişinin günlük yaşamında “hadi kütüphaneye gidelim” diye bir söz yok.

Oysa kütüphanecilik mesleğinin görev alanlarından biri de, büyük kentlerin dışında yaşayan insanlara da kütüphane hizmetleri sunmaktır. Bu bağlamda gezici kütüphane konusuna bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Ülkemizin nüfus sayısını ve coğrafi genişliğini göz önüne aldığımızda, gezici kütüphane sayısının artırılması ve kütüphanesi olmayan yerlere gezici kütüphane ile hizmet götürülmesi son derece önem arz etmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR