Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

1 Kasım’ın ardından

1 Kasım’ın ardından

Ülkemizin bazı politik aydınları (!), 1 Kasım seçim sonuçlarına göre bazı değerlendirmeler yapıyor. 1 Kasım seçimlerinin ardından AK Parti’nin tek başına iktidar olmaya yetecek sandalyeye kavuşması halinde bir şey yok.

Ama diyelim ki 1 Kasım’da AK Parti  tek başına iktidar olamadı ve sandıktan 7 Haziran’a benzer   sonuçlar yeniden çıktı. Peki, o zaman ne olacak? Seçim yasakları başlamadan önce yayımlanan anket sonuçlarından bazıları bu sonucu vermişti zaten.

Pazar günü yapılacak olan seçim sonuçlarında  Meclis’te yer alacak partilerden bir koalisyon çıkmazsa tekrar seçim kaçınılmaz hale gelir. 1 Kasım sonrası durum 7 Haziran sonrasından da beterdir.

Çünkü MHP Lideri Devlet Bahçeli 7 Haziran gecesi ileri sürdüğü şartlardan milim geri kaymadı. Son çıktığı televizyon programlarında da şartlarının hepsini yine aynı kararlılıkta tekrarladı. Bu, MHP’nin kilit parti olarak AK Parti  dışında ve AK Parti ile bir koalisyon kurulmasına imkân bırakmayan, yine Meclis’i kilitleyecek bir kararlılıktır. Devlet Bahçeli’nin geri adım atma niyeti kesinlikle yok.

HDP de izlediği hırçın politikasıyla AK Parti  ile koalisyon kurulmasını imkânsızlaştırmış durumdadır ki, bunu öylesine değil, tam bir kararlılıkla sürdürmektedir. HDP şimdi 7 Haziran öncesinden de hırçın bir AK Parti  karşıtlığı, hatta düşmanlığı sergilemektedir. Geriye AK Parti-CHP koalisyonu kalıyor.

Her şeyden önce AK Parti  asla CHP ile koalisyon kurmaz. Kurması halinde zaten devlet işleyemez ve kilitlenir. Ayrıca CHP içindeki farklılıklarla AK Parti içindeki farklılıklar bir koalisyon kurulmasında her türlü engeli oluşturmaya yeter. Her iki partiden de kimi ister kimi istemez ve durum kilitlenir.

Zaten toplumda hâsıl olan kanaat şu ki CHP, MHP, HDP iktidar olmak istemiyorlar, buna ilişkin bir hazırlıkları da yok. Onlar AK Parti  hep iktidarda kalsın biz hep ucuz siyaset yapıp keyfimizce de eleştirelim istiyorlar. MHP ve HDP nihai hedef olarak ana muhalefet olmak isterken CHP’nin de çabası konumunu onlara kaptırmamaktan ibaret.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Eğer AK Parti 1 Kasım’da da tek başına iktidar olamazsa tekrar seçime gidilmesi hem de kışın tam ortasında hiç kolay olmayacak. Millet şu seçimde bile bıkkın iken bir seçime daha gidilmesi söz konusu olsa belki isyan edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR