Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Yeni Türkiye şeffaf olmalı

Yeni Türkiye şeffaf olmalı

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı(TİMAV), Konya’da çok güzel ve bilgilendirici etkinliklere imza atmakta. Bu yönüyle de gerek vakıf olarak gerekse Başkan Abdullah Ecevit Öksüz olarak tüm halk tarafından takdir edilmektedirler.

 

İşte TİMAV, dün de yine çok güzel bir etkinliğe bu sefer Selçuklu Belediyesi ile ortak olarak imza attı.

 

Konu “Cumhurbaşkanlığı sistemi ve yeni Türkiye” idi. Katılımcılar da bu konuyu gerçekten yakinen bilen ve takip eden 3 cumhurbaşkanı danışmanı idi: Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Akış ve Gülay Samancı.

 

Programda adından da anlaşılacağı gibi, gündemdeki cumhurbaşkanlığı sistemi ve hep bahsettiğimiz yeni Türkiye anlatıldı sanırım. (“Sanırım” diyorum, bunun nedenini yazımın sonunda anlatacağım.)

 

Burada “yeni Türkiye” kavramını çok iyi anlamak lazım. Genelde bir kelimenin başında “yeni” ibaresi varsa bu dış menşeli ve bir emperyalist oyunu gibi algılanır. Böyle algılanması da doğal ve doğrudur bence de. Ancak buradaki “yeni” daha çok yenilenmeyi, hatta eskiden yararlanmayı gösteren bir yenilik.

 

Mesela eskiden laikliğe düşman olanlar, Devlet yönetimini gördükten sonra aslında laikliğin ülkemiz açısından bir güç olduğunu da gördüler. Ve hatta bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan “laiklik yeni Anayasa’da olacaktır” demişti. Hatta Mısır’da 2011 yılında yaptığı konuşmada da bu konuda “Türkiye’de anayasa laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar. Laiklik kesinlikle ateizm değildir. Ben Recep Tayyip Erdoğan olarak Müslümanım ama laik değilim. Fakat laik bir ülkenin başbakanıyım. Laik bir rejimde insanların dindar olma ya da olmama özgürlüğü vardır. Ben Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü laiklik din düşmanlığı değildir. Laiklikten korkmayın. Umarım ki Mısır’da yeni rejim laik olacaktır. Umuyorum ki benim bu açıklamalarımdan sonra Mısır halkının laikliğe bakışı değişecektir." Demişti.

 

İşte yeni Türkiye, bunların konuşulabildiği daha liberal ve gelişime açık bir Türkiye demektir.

 

Yeni Türkiye’de artık gizli-saklı, kapalı kapılar ardından oyunlar olmayacaktır. Artık Türkiye’nin şeffaflığını göreceğimiz bir değişikliktir. Ve belki de yeni Türkiye’yi tek sözcükle anlatmayı istese birisi “şeffaflık” en doğru cevap olacaktır.

 

Geleyim yukarıdaki “sanırım” kelimesine…

 

Toplantı “yeni Türkiye” toplantısı; yeni Türkiye’nin en önemli ayrıntısı “şeffaflık” ve maalesef program başlangıçtan sonra basına kapalı yapılıyor.

 

Şahsen gidiyorum, merakla dinlemek istediğim bir program ve bu programı basına kapatmak maalesef ki büyük bir hata.

 

Cumhurbaşkanlığı yasasının anlatıldığı bu toplantıda yapılan bu yasaklamanın Cumhurbaşkanına nasıl anlatılacağını işin doğrusu merak ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR