Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Üniversitelerin bahar döneminde pandemi bitiyor

Üniversitelerin bahar döneminde pandemi bitiyor

Üniversitelerin bahar döneminde pandemi bitiyor

“Mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” demiş eski maarif nazırlarından bir tanesi. Türkiye’de de eğitim buna döndü. Bakan’ın açıklamasına göre 21 Eylül itibariyle okullarda yüz yüze eğitim başlayacak. Yani ilkokul öğrencileri okullarına gelecekler ve kendilerini koruyarak “kontrollü” bir biçimde pandemi sürecine ayak uydurmaya çalışacaklar.

YÖK daha evvel üniversitelere bir açıklama yaptı. “Yüzde 40 online, yüzde 60 yüz yüze eğitime göre kendinizi hazırlayın” diye. Birçok üniversite bu şekilde “hibrit eğitime” göre bir çalışma yaptı ve birçok üniversite yüzde 40 uzaktan, yüzde 60 yüz yüze eğitim olacak şekilde eğitime başlayacağını açıkladı.

Konya’nın 3 Devlet Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi, oturup karar vermişler ve tüm bölümlerde 2020-2021 güz döneminde uzaktan eğitim sistemi uygulanacakmış. Buna Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği bölümleri de dahil. Açıklamada “Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi’nin teorik dersleri ve uygulamalı derslerin mümkün olanları uzaktan; uzaktan yapılması mümkün olmayan uygulamalar ise programlarda düzenleme yapılarak yüz yüze ders imkânı doğması düşüncesiyle dönem sonuna veya bir sonraki döneme aktarılarak yapılacaktır.” Denilmiş.

Üç üniversite ortak açıklamayı yaparken tabii ki pandeminin bir müddet daha devam edeceğini belirtmişler. Ayrıca “Diğer taraftan, yüz yüze öğretim için gerek duyulan idari personelin, kamu kurumlarında esnek çalışma modelinin yürürlükte olduğu (bazı idari birimlerimizde pandemiye yakalanan personelimizin bulunması, temas halindeki diğer personelimizin de karantinada kalması gerektiği) göz önünde bulundurulduğunda yetersiz kalacağı ve sunulan hizmetin aksayacağı değerlendirilmektedir.” Diyerek hizmet aksamasından da bahsetmişler.

Açıklamada “Tüm bunlardan daha önemlisi, aileleri tarafından bizlere emanet edilen öğrencilerimiz başta olmak üzere, bütün akademik ve idari personelimizin sağlığı, aşağıdaki kararı almamızda en fazla dikkat ettiğimiz husus olmuştur.” Diye de ifade edilmiş.

Bu bahsedilen nedenlerin hepsinin tabii ki kendine göre bir geçerliliği var. Bunu yadsıyamayız. Ancak İlkokulların eğitime yüz yüze başlayacağı Konya’da üniversite öğrencilerinin hatta diş hekimi olacak veya doktor olacak öğrencilerin bile yüz yüze eğitimden uzaklaştırılmaları çok yararlı sonuçlar doğurmayacaktır.

Ama Konya Üniversitelerinin bir çalışması var ve ikinci dönemde yani bahar döneminde bu pandemiyi sonuçlandıracak neticelere ulaştıracaklarsa o zaman yanlış düşünüyorumdur. Ama bahar dönemi de bu hastalığın süreceği ve hatta bu hastalığın birkaç sene devam edebileceği söylentileri varken, yarım dönem öğrencileri uzaktan eğitimle “avutmak” ciddi bir uygulama olarak alınamaz.

Ben bunları yazınca hemen bazı aklıeveller cevaben; “hadi bir öğrenci pandemi olsa o zaman ne olacak, tüm okula sirayet etmeyecek mi” diye güya soru soruyor.  Yahu ilkokul öğrencilerinde aynı tehlike yok mu? Ortaokul, lise öğrencilerinde aynı tehlike yok mu? Spor salonlarında aynı tehlike yok mu? Restoranlarda aynı tehlike yok mu? Yani bu listeyi çoğaltabiliriz… Sanayideki işçi için de aynı tehlike var. Okuldaki öğrenci ve öğretmen için de aynı tehlike var.

Eğer bunu baz alacaksak; Devlet bir sokağa çıkma yasağı ve OHAL ilan eder. Bu süre içerisindeki maddi kayıpları da karşılar. Ve de 15-20 gün bunu yaptığınız zaman virüsle mücadele etmiş olursunuz. Ya da tüm önlemlerinizi aldığınız gibi, önlemlerin kontrolünü de yaparsanız ve de hayatın normal akışını, “virüsle yaşamayı öğrenerek” devam ettirirsiniz. İkisinden birini düşünmek gereklidir.

Hep söylüyorum, Konya’nın yöneticiye ihtiyacı vardır. Konya krizleri yönetememektedir. Kovid pozitifli umreciler Konya’ya getirildiğinde bu yöneticilerin sesi çıkmamıştır. Antalya’dan kovid pozitifli hastalar Konya’ya getirildiğinde yöneticilerin sesi çıkmamıştır. Düğünler, cenazeler,  kutlamalar yapılırken gereken kontroller yapılmamıştır. Şimdi de Konya’da vaka sayısı çok fazla diye Konya sosyal hayatı, Konya eğlence hayatı, Konya ekonomik hayatı, kısacası Konya kısırlaştırılmaktadır. Konya’dan şehir dışına çıkan vatandaşlar pandemi algısı yüzünden rahat hareket edememektedirler.

Bu yapılan uygulamalar külliyen yanlıştır. YÖK’ün, üniversiteler sunduğu yüzde 40 – yüzde 60 hibrit eğitim çözümü en doğru uygulamadır. Umarım gerek Konya Teknik Üniversitesi, gerek Necmettin Erbakan Üniversitesi ve gerekse Selçuk Üniversitesi rektörleri bu karardan döner ve Konya’yı Türkiye genelinde “atıl” bir duruma sürüklemezler.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR