Üçüncü havalimanı açılışı başladı
“Açılışı başladı” derken sadece bir kısmı bugün açılıyor ve etap etap tüm kapasiteyle açılışı sağlanmış olacak yeni havaalanımızın. Öncelikle tüm milletimize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun.
Artık dünyanın en büyük havaalanına sahibiz. 76 buçuk milyon metrekare alana sahip. Dünyanın en büyük havaalanı olan Dubai Uluslararası Havaalanı 35 milyon metrekarelik bir alanda hizmet vermekteydi. Paris De Gaulle Havaalanı da 32 milyon metrekarelik alanda hizmetini sürdürmekteydi. Bu havaalanları 80-90 milyon yıllık yolcu kapasitesine sahipken yeni havaalanımız yılda 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
En son Konya’dan İstanbul’a uçtuğumu düşündüğümde, İstanbul Atatürk Havalimanı’na inmek için 45 dakika beklediğim aklıma gelince yeni havaalanında bu tür beklemeleri yaşamayacağımızı umuyorum. Ve de “böyle bir havaalanına ihtiyacımız var mıydı” diyenlere de cevap olsun istiyorum.
Bu havaalanı kapasitesine ve büyüklüğüne bakınca dünyadaki ilk dijital ve akıllı havaalanı olacak.
Yeni Havalimanı’nın tamamı 4 etapta inşa edilecek. 42 ayda tamamlanması planlanan havalimanın açılan 1. etabında, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli bir adet ana yolcu terminal binası, ana hava trafik kontrol kulesi, 6 metre genişliğinde Airbus A380 tipi uçakların inebileceği donanımda 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları, 114’ü ana terminale bağlı olmak üzere toplam 371 park alanı, aralarında hangar, kargo-antrepo, yer hizmetleri gibi gerekli tüm havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli katlı otopark olacak.
İşletmeye açıldığında İstanbul’un yeni havalimanı 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı olacak. İstanbul Yeni Havalimanı uçuş faaliyetlerinin yanı sıra sosyal ve ticari yönüyle de devasa bir içeriğe sahip. 53 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük “duty free” özelliğine sahip olacak yeni havalimanında yerli ve yabancı yaklaşık 400 tane dünya markası yer alacak. Bu yönüyle de 7/24 yaşayan dev bir alışveriş merkezi oluşturulmuş olacak.
Yani anlayacağınız bu havaalanı geleceği bugünden getiriyor.
Tabii ki her konuda olduğu gibi bu konuda da muhalefet olanlar olacaktır. Bu gayet normal. “Neden oraya yapıldı da, şuraya yapılmadı?” diyenlere; “neden şurası şöyle oldu da böyle olmadı? Diye soranlara; “az mı para harcandı, çok mu para harcandı” diye hesap yapanlara illaki rastlayacağız. Ama bu tür tartışmalar farklı konulardır.
Yeri yanlış seçilmiş olabilir, doğru seçilmiş olabilir. Bunu tartışılacak bir şeyi yoktur. Çünkü bir şekilde seçilmiş ve yapılmıştır. Bu konu tartışılacak bir konu değildir. Ne kadar para harcandığının konusu bundan sonra artık hukuku ilgilendirir. Eğer bir istismar yapıldıysa, bunu ortaya çıkaracak olan ve gereğini yapacak olan hukuktur.
Tabii ki her şeyin daha iyisi olabilir ama şu bir gerçektir ki; öyle ya da böyle dünyanın en büyük havaalanı yapılmıştır ve Türkiye’de İstanbul’dadır. Tüm dünya bu havaalanından yararlanacak ve de ülkemiz hem maddi olarak hem manevi olarak bir katma değer kazanacaktır.
Tüm dünyaya, ülkemize, milletimize, hayırlı uğurlu olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.