Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Seçim pazarı

Seçim pazarı

Hafta sonunun en önemli konuları sanırım Konya’da SMMMO başkanı seçimi ve Türkiye genelinde de herhalde MHP’nin muallak kongresi olsa gerek.

Öncelikle MHP’nin olağanüstü kongresine bir bakmak lazım. MHP’de genel başkanın kim olduğu aslında o kadar önemli de değil. Yani Devlet Bahçeli kalmış veya Meral Akşener genel başkan olmuş veya diğer adaylardan biri olmuş aslında hiç önemi yok.

Çünkü burada seçimlerin en önemli sonucu “halkın sizi nasıl gördüğü” olmalıdır. Halk sizi eğer iktidar alternatifi görmüyorsa ya da hükümeti kurma görevinin sizin partinize verilmesine gerek duymuyorsa o zaman genel başkan olmanın veya genel başkanlık koltuğuna oturmanın nasıl bir değişikliği olacak ki?

Bugün Türkiye’de zannedersem 80 civarında parti var. Ve bu partilerin büyük çoğunluğunun genel kongrelerini konuşmuyoruz bile. Halbuki onlar da kongre yapıyorlar ve onlar da siyasal parti olmanın gereğini yerine getiriyorlar. Buradaki tek fark onlar Meclis’e girebilecek oyu vatandaştan alamıyorlar.

Burada tabii ki şunu da söyleyeyim. Meclisteki iktidar partisi ve ana muhalefet partisinden sonra iki muhalefetten biri olan MHP’de Devlet Bahçeli’nin tutumunu anlamak da, genel başkan adaylarının tutumunu anlamak da çok zor. Birisi seçim yapmam diye diretirken diğerleri de “illa ki seçim yapacağız, her türlü zorluğa rağmen” diye diretiyor. Sonucunu az çok bilsek de biz de tüm vatandaşlar gibi seyrediyoruz bakalım sonuç nereye varacak?

Diğer taraftan Konya’da en bilinen adıyla Muhasebeciler Odası’nın başkanlık seçimi dün yapıldı. Burada da 3 aday vardı. Odanın seçim işleyişi biraz farklı. Yani alınan oy oranına göre grupların yönetimde temsil kabiliyeti olacak. 7 kişilik yönetim kurulundan 4’ünü alan grup odayı yönetebilecek.

İşin ilginç tarafı mesela 3 grup var ya; sonuç olarak 2 gruptan 3 yönetim kurulu üyeliği diğer gruptan da 1 yönetim kurulu üyeliği ortaya çıkarsa vay odanın haline… O zaman küçük grubun bir tane yönetim kurulu üyesi odanın yönetiminde istediği gibi söz sahibi olacak. İşte hep denilir ya “demokrasi en mükemmel sistem değil, mevcut sistemler içerisinde en mükemmelidir” diye tam da bu seçimler de onu gösteriyor aslında.

Tabii ki bir de mevcut başkanın 2 dönemden fazla başkanlık yapamaması durumu da aslında çok demokratik değil. Yani başkanın seçilme hakkını elinden alıyorsunuz. Bence tüm bunların bir kez daha düşünülmesi ve üzerinde çalışılması gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca yönetimde 4 üyeliği alan Meslekte Birlik Grubu adayı Seyit Faruk Özselek’i de yeni başkan olarak kutluyorum.Tüm muhasebeci ve mali müşavirlere de hayırlı olsun diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR