Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Şanslı Antalya ve bakanlar kurulu

Şanslı Antalya ve bakanlar kurulu

Şanslı Antalya ve bakanlar kurulu

PANDEMİ SÜRECİ ÇOK ŞEFFAF OLMALI

Pandemi konusunda yazmayı sevmiyorum işin doğrusu. Çünkü bu durum ciddi bir konudur ve çok fazla spekülasyona açık olmaması gerekir. Aynı zamanda teknik bir konu olduğu için; “yarım doktor candan, yarım hoca imandan edermiş” sözünde olduğu gibi ahkam kesmek de istemiyorum.

Sadece bazı somut görüntüleri sizlerle paylaşmak ve belki de bu işten anlayan bir yetkin kişinin bilgisini alma şansımız da olur diye düşünüyorum.

Geçtiğimiz haftalarda Antalya’da olduğumu daha önce belirtmiştim. Antalya’daki gözlemimde, Antalya’daki insanların pek de pandemiyle alakalı olmadığını gördüm. Ancak Antalya’da hem yerli hem yabancı turistlerin az da olsa geldiğini ve Antalya’da sadece Antalyalıların olmadığını belirtmeliyim. Yani, Antalya Konyaaltı sahili, akşamları, insanların birbirleriyle gayet samimi bir biçimde oturup, sohbet edip, birasını içip, oyunu oynadığı ve dinlendiği bir yer görünümündeydi. Sosyal mesafe falan hak getire… Ha bu arada Antalya’da maske takma zorunluluğu olmadığını da belirtmeyi unutmayayım.

Gelelim Konya’ya…

Konya’da öncelikle maske takma zorunluluğu var. Kafeler, restoranlar vb. yerlerde insanların azami ölçüde sosyal mesafeye ve de hijyene dikkat ettiklerini görmeniz gayet mümkün. Konya Emniyeti, toplu programlarda, “Demokles’in Kılıcı” gibi kontrollerini aksatmıyor. Kısacası Konya azami özen gösteriyor ve özen göstermediği yerde zaten halk da bu konuda oldukça birbirini uyarıcı.

Ancak her ne hikmetse; Antalya’daki vaka sayısı ile Konya’daki vaka sayısı arasında bir kıyaslama yaptığınızda Konya’da ciddi bir durum olduğunu ancak Antalya’da o kadar ciddi bir durum olmadığını görüyorsunuz. O zaman da insanların kafalarında bir soru işareti meydana getirmiş oluyorsunuz.

Burada özellikle yazıyı rakamlara boğmak istemedim. Bir de buradaki amaç bir eksiklik bulmak veya kendi haklılığımı kabullendirmek olmadığı için bir ispat derdinde değilim. Sadece “göz var nizam var” mantığında bir fikir paylaşımı. Devlet bu konuda açıklamalarını herkesin anlayabileceği şekilde yapmalıdır. Antalya’da virüsün yaşamasına engel olup Konya’da yaşamasını sağlayan şey acaba nedir? Antalya’da bu özensizlik içerisinde az vaka; Konya’da bu kadar özenmenin içerisinde çok vaka olmasının nedeni nedir?

BAKANLAR KURULU KALMADI ARTIK

Bugün bahsetmek istediğim bir konu da yanlış bilinen bir konu, Bakanlar Kurulu…

Yeni Anayasamızla birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtik ve bu hükümet sisteminde yürütme Cumhurbaşkanı’ndan oluşmaktadır. Yani bakanlar kurulu diye bir kurul yoktur. Sadece Cumhurbaşkanı vardır. Bunu yazarken bu durum, iyidir, kötüdür diye söylemiyorum. Vakıa budur. Yani Bakanlar Kurulu karar alacak da uygulayacak diye bir yürütme şekli artık kalmamıştır.

Genelde vatandaşlar Ayasofya Müzesi’nin, camiye dönderilmesinin bakanlar kurulu kararıyla olacağını düşünüyorlardı. Hatta Danıştay’dan da öyle bir karar çıktı sananlar oldu.

Danıştay, kararında, Ayasofya’nın cami olarak kullanılması durumunun “Yürütmenin” kararı olduğunu belirtti. Anlayacağınız, Yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı eğer isterse Ayasofya’nın cami olarak kullanılmasını imzalayacak ve Ayasofya cami olacak. Ya da Cumhurbaşkanı uygun görmeyecek ve imzalamayacak; Ayasofya’da müze olarak kültür ve turizme hizmet etmeye devam edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR