MÜSİAD bu dönem daha farklı
Türkiye gündemi aslında Konya’yı ve Konyalıları da ilgilendirdiği için çok önemlidir. Ama tabii ki aynı zamanda Konya’da da tüm Türkiye’yi ilgilendiren güzel şeyler oluyor.
Bilindiği üzere MÜSİAD iş oluşumları arasında Türkiye’deki en büyük iş adamı topluluklarından birisidir. MÜSİAD Konya Şubesi geçtiğimiz günlerde kongresini yapmış ve iş adamı Hilmi Kağnıcı yeni yönetimin başkanı seçilmişti.
MÜSİAD Konya Şubesi, geçtiğimiz gün yaptığı bir basın toplantısıyla hem yeni yönetimi hem de plan ve projelerini tanıttı. Vizyonel bir başkanla vizyonel bir yönetim oluşturulmuş olduğunu baştan söyleyeyim. Başkan Kağnıcı ekonomi ve güncel konulara çok hakim.
Böyle bir yönetimin vizyonel bir projesinin olması da gayet doğal. Çalışmalara da daha yeni olmalarına ve de pandemi olmasına rağmen Kazakistan’la başlamışlar. Konya’ya gelen Kazakistanlı 40 kadar iş adamıyla iş görüşmeleri ve bağlantılar yapılmış bile. MÜSİAD Ekonomik İlişkiler Komisyonu (MEKİK) bu tür iş adamları bağlantılarını kurmakla meşgulmüş. Yani bu komisyon, dünyanın dört bir tarafındaki iş adamlarıyla, Türk iş adamlarını buluşturmak için “mekik” dokuyormuş.
Bu arada küresel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin iş adamları olarak Afrika’daki ülkelerle ilgilenmek de bence ayrı bir vizyonel bakıştır. Başkan Kağnıcı bu konuda da güzel girişimlerde bulunduklarını basın toplantısında anlattı. Bir de Türkiye’den Afrika’ya çeşitli yardım sebepleriyle giden dernek, vakıf, STK, iş adamları grubu, sağlık grubu ve benzeri tüm örgütlenmelerin bir araya gelmesinin de doğru olacağı kanaatini de belirtti. Ki bu çok doğru bir birliktelik olacaktır.
MÜSİAD Konya Şubesi yönetimi bunların dışında Konya’nın, Avrupa’da ilk “Karbon-Nötr Şehir” olması için de çalışmalar başlatmış.
Karbon salınımı bilindiği üzere Dünyamıza oldukça zarar veren bir olaydır. Karbon salınımı önlenemediği takdirde, daha çok doğa olayı, susuzluk, buzulların erimesi, deniz seviyelerinin değişmesi, kuraklık, insan sağlığının bozulması, hayvan nesillerinin tükenmesi, bitki türlerinin yok olması gibi ciddi problemler artarak devam edecektir. Bunun bilincinde olanlar küresel ölçekte karbon salınımlarını azaltma ve sıfırlama amacıyla “karbon nötr” olma yolunda adımlar atmaya başladılar. Bu bağlamda, Karbon Nötr Şehirler Birliği (CNCA) bile kuruldu. CNCA, sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar veya daha öncesinde %80 ila %100 arasında azaltmak veya sıfırlamak üzerine çalışarak üye şehirlerin 2050 yılına kadar veya daha kısa sürede karbon nötrlüğüne ulaşacakları ve bunun, insanlar ve işletmeler için daha fazla ekonomik refah, sosyal eşitlik, yaşam kalitesi ve iklim esnekliği sağlayacağı yönündedir.
Bu konuda “Karbon Nötr” olmak için çalışan şehirler arasında, Kopenhag, Stockholm, San Francisco, Yokohoma, Sydney, Berlin, Toronto, Boston, Londra, Melbourne, New York, Rio de Janerio, Washington gibi şehirler bulunmaktadır. Burada Konya’yı da düşünmek bence vizyonellikle açıklanabilir.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin yaptığı çalışmada “Türkiye, ekonomisini 30 yıl içerisinde karbonsuzlaştırabilir” sonucunu yayınladı. Bunun için daha fazla güneş ve daha fazla rüzgardan yararlanmak gerekliliği de ortada.
MÜSİAD Konya Şubesi’nin basın toplantısında belirttiği “Karbon Nötr” açıklamasından bir gün sonra Sabancı Üniversitesi araştırma raporunu açıkladı. Araştırma, Türkiye’nin 2018’deki ekonomik göstergeleri üzerine elektrik üretimi, ulaşım, binalar, sanayi ve diğer üretici sektörlerdeki enerji kullanımı ile sanayi proseslerinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını ele alan bir rapor.
Sonuç şunu gösteriyor ki, bu konular çok daha fazla konuşulacak ve gerekli olan konular. Bu konuda ilk adımı atan oluşum olarak MÜSİAD, Konya’nın diğer dinamikleriyle de el ele vererek çok büyük bir projeye başlamış olacaktır.
Bu vizyonel tutumu ile MÜSİAD’ı kutlarken aynı zamanda Konyalı hemşerilerimizin de bu konunun ciddiyetine vakıf olmaları ve destek vermeleri şart gibi gözükmektedir.
Dostlukla kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.