Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Liyakat çok önemlidir

Liyakat çok önemlidir

Genelde insanlarımız duygusaldır ve çoğunlukla da duygularıyla hareket ederler. Yani severler; ölümüne… Sevmezler; ölümüne…

 

Hâlbuki hayatta ortak paydalar vardır. Bu ortak paydalara sahip olursanız, olayları da buna göre değerlendirirseniz, çok daha objektif ve çok daha hakkaniyetli karar verebilirsiniz.

 

Mesela bir devlet kurumuna bir eleman alınacak, neye dikkat edilir? “İktidar partisine yakın mı, işe alacak kişilere yakın mı, çalışma yerinde müdürlüğünü yapanlara yakın mı?” Genelde bunlara dikkat edilir. Halbuki, başta bakılması gereken şey “bu işi yapabilir mi?” olmalıdır. İşte “bu işi yapabilir mi” diye soran kişi liyakatlidir. Zaten bu soruyu sorması gerekip de sormayan kişinin liyakatli olduğunu düşünmek çok zordur.

 

Hayatımda çok defa başıma gelmiştir. Hiç haz almadığım halde, liyakati gereği görev verdiğim insanlar çok olmuştur. Ve şunu iyi bilmek gerekir ki; Ancak liyakatli insanlarla başarılı olabilirsiniz.

 

Geçtiğimiz sene 15 Temmuz öncesinde, bilindiği üzere, bir Valiler Kararnamesi’yle Konya Valisi değişmişti. Daha önce Hakkari’nin mülki amirliğini yapan Yakup Canbolat, Konya’ya atanmıştı.

 

Hakkari Valiliği döneminde de, başarılı bir idare göstermiş olan, genç, Devlet’i tanıyan, Yakup Canbolat’ın Konya’ya atanmış olması, Konya için bir avantajdı.

 

HDP’li milletvekillerinin en “şımarık” oldukları dönemde Hakkari Valisiydi. O dönem milletvekilleri Abdullah Seydan, Nihat Akdoğan ve Selma Irmak’a, Devlet’in “alnı ak ve dik” yüzünü tanıttığı için hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.

 

Şemdinli’de, Yüksekova’da operasyonları tereyağından kıl çeker gibi, halkı kışkırtmadan ve üzmeden idare etmiş ve gerektiği yerde sokağa çıkma yasaklarıyla, müdahaleleriyle görevini en layıkıyla yapmıştı.

 

Konya böyle bir idareci kazanmıştı. Konya’ya gelmesinin üzerinden çok geçmemişti ki, 15 Temmuz darbe girişimiyle Konya’da karşılaştı. Ve hem tecrübesini, hem Devlet Adamlığı’nı ve hem de birikimini burada gösterdi. Konya’daki askeri kurum ve kuruluşlardan hiçbir devinim sağlatmadan, halkın en ufak burnunu kanatmadan Konya’da 15 Temmuz atlatıldı.

 

Ve o zamandan bu zaman OHAL Valisi olarak görevde ve Konyalı OHAL konusunda hiçbir şey hissetmiyor bile. Bu arada hiçbir terör örgütüne de göz açtırılmıyor.

 

İşte ben burada liyakat için gerekli değerlendirmeyi sunuyorum. Yani Konya Valisini ben buna göre değerlendirip, göreve layık olup olmadığının eleştirisini de buna göre yaparım.

 

Bunun dışında şahsi meselelerle liyakat belirlemek, hem dürüst bir insanın hem de Müslüman bir insanın yapacağı iş değildir.

 

Hani 30 yıl önce Kemal Katıtaş isimli bir valimiz vardı; 30 yıl sonra Konyalı halen unutmadı onu. İşte Yakup Canbolat ismi de kesinlikle Konyalı tarafından unutulmayacak bir isim olacaktır. En azından 15 Temmuz’u unutmayacaklar için…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR