Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Konya siyasetinde hafta sonu mesaisi

Konya siyasetinde hafta sonu mesaisi

Konya siyasetinde hafta sonu mesaisi

Ülkede ekonomik gündemin yanında siyasi gündem de oldukça yoğun. Hatta aynı zamanda uluslararası siyaset gündemimiz de zirve yapmış durumda. Ülkede hal böyleyken, Konya’da da siyasi gündem bilhassa hafta sonu zirvenin de zirvesindeydi.

İyi Parti ilçe kongreleri devam ediyor. Bu hafta sonu Karapınar, Hüyük ve Seydişehir kongrelerinde İyi Partili üyeler seçimlerini yaptı.

Aynı zamanda CHP tam da Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde İl Kadın Kolları Kongresini yaptı. Mevcut başkan Şerife Tunç, delegelerin oylarıyla “göreve devam” dedi.

Bunların yanı sıra hafta sonuna girerken Dış İşleri Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Konya’da olacağı duyurulmuştu. Cumartesi sabahı, sabah kahvaltımızı Bakan Çavuşoğlu gelmese de Murat Kurum’la birlikte yaptık. Tabii ki gazeteci duyarlılığı içerisinde, bakan Çavuşoğlu’nun neden gelmediğini de epey değerlendirdik. Aslında uluslararası ilişkilerimizin çok da yoğun olduğu bir dönemde Dış İşleri Bakanı’nın apar topar Konya’ya gelecek olmasına da bir anlam verememiştim ama Ak Parti teşkilatlarından “gelecek” denilince, diyecek bir şeyimiz kalmadı.

Burada ilginç bir konu, Sayın Dış İşleri Bakanı’nın gelmemiş olmasına rağmen gerek Ak Partili il yöneticileri, gerek belediye başkanları tarafından, gerek Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı tarafından ve gerekse de Murat Kurum tarafından hiçbir açıklama yapılmamasıydı. Hatta şahsen ben bir an acaba Dış İşleri Bakanı’nın geleceği konusunu ben mi yanlış anladım diye tereddütte kaldım. Ama Sayın Çavuşoğlu’nun gelmemesi ile ilgili hiçbir açıklama duymadım.

Tabii ki Ak Parti programıyla ilişikli olarak değerlendirmemiz gereken Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Konya’da partisinin il binasının açılışına katılacak olmasıydı. Belki de Ahmet Davutoğlu’nun Konya’ya gelecek olması Ak Partili Dış İşleri Bakanı ve Çevre Şehircilik Bakanının Konya’da basınla buluşmasını tetiklemiş olabilir, kim bilir?

Ama şu bir gerçek ki, Ak Partililerin Ahmet Davutoğlu’nun partisiyle ilgili bir endişeleri olduğu da aşikar. Hatta Bakan Kurum’un “Konya’yla Ak Parti arasına kimse giremez” lafı bence bunun en güzel örneği.

Bu arada ister istemez, Ahmet Davutoğlu’nun Konya’ya gelmesinin ilgisini azaltmak için Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun da geleceği belirtilirken, aslında gelmesi hiç söz konusu değildi diye düşünmeden de edemiyorum. Bir de Bakan Çavuşoğlu’nun gelmemesiyle ilgili bir açıklama yapılmaması bu fikri daha da güçlendirdiğini de belirteyim.

Her neyse öyle ya da böyle, Ak Parti hafta sonu Selçuklu İlçe Kongresini yaptığı gibi aynı zamanda Bakan Kurum’la da dolu dolu bir siyasi çalışmanın içerisindeydi. Selçuklu İlçe Kongresinde mevcut başkan Mustafa Hakan Özer tekrar göreve seçildi. Bu arada Ak Parti hafta sonunda Çumra, Güneysınır ve Akören ilçelerinin kongrelerini de bitirdi. Çumra’da yeni ilçe başkanı Osman Şahin olurken, diğer iki ilçe Akören ve Güneysınır’da mevcut başkanlar Müzeyyen Çetinkaya ve Mehmet Karaman için göreve devam sonucu çıktı.

Konya’da hafta sonu Gelecek Partisi’nin Konya İl Teşkilat binası açıldı ve Genel Başkan Ahmet Davutoğlu açılışta hazır bulundu. Genel Başkan Davutoğlu binlerce araçlık bir konvoyla karşılanırken parti il teşkilat binasının önünde, otobüsün üzerinden Konyalı hemşerilerine hitap etti.

Bu konuyla ilgili de herkes bana kalabalığı soruyor. Ancak artık eskisi gibi “miting kalabalıkları” bir ölçü olacak durumda değildir. Bunu da herkes bilmelidir. Yani Konya’daki en büyük yarış Ahmet Davutoğlu’nun partisiyle, Ak Parti arasında olacaktır. Bu bir kesinliktir. Çünkü bu partilerin rekabeti daha da çetin olur, fikirler birbirine yakın olduğu zaman rekabet daha da sert olur. Mesela 1990’lı yılları hatırlayın. En büyük çekişme ANAP-DYP arasında ve SHP-CHP arasında yaşanmaktaydı. Daha sonra 1990’lı yılların sonuna doğru SHP-CHP çekişmesi yerini DSP-CHP çekişmesine bıraktı. Bir ANAP’lıyla bir CHP’li çok daha rahat anlaşırken, bir ANAP’lıyla DYP’linin anlaşması daha zordu. Aynı şekilde SHP’li DYP’liyle anlaşabiliyordu ama SHP’liyle CHP’li anlaşamıyordu. Bunun gibi Ak Parti ile Gelecek Partisi arasındaki rekabet de daha çetin olacaktır. Bir de Gelecek Partisi’ne gönül vermiş ancak Ak Parti ile ticari veya başka işleri olan Konyalı hemşerilerimiz de her ne kadar açılışta bulunmasa da seçim zamanında Davutoğlu’nun yanında olacaklardır. Dolayısıyla GP İl binası açılışındaki katılım sayısından daha çok GP siyasete ne katacak, Ak Parti’den daha farklı ne söyleyecek buna bakmak lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR