İki Ak Parti
Bugün genelde yapılan bir yanlıştan bahsetmek istiyorum. Genelde gelişmemiş toplumlarda “toptancı” bir yaklaşım vardır. Yani “bir kişi kötüyse hep kötüdür, onun iyi olma ihtimali yoktur” diye düşünülür. Halbuki tarih, bir sosyal bilimdir ve olayları bugünün koşullarına göre değil, yaşanan günün şartlarına göre değerlendirmelidir. Tarihi olaylar değerlendirilirken o dönemin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve coğrafi özellikleri dikkate alınarak değerlendirilir. Eğer bugünkü şartlarla, geçmişi yorumlamaya kalkarsanız yanlışa düşebilirsiniz.
2001 yılında Ak Parti kurulduğundaki şartlarıyla şimdiki şartları arasında dağlar kadar fark oluşmuştur. Kuruluş aşamasında vatandaşlar olarak tasvip etmeyeceğimiz destekler Ak Parti için kullanılmıştır. Ak Parti kadroları sonradan FETÖ ile iltisaklı birçok ismi barındırmıştır. 2010’dan sonra bilhassa 2013’ten itibaren bu kadroları partinin dışına atmaya çalışmıştır. 2002’deki de 2010’daki de kurumsal olarak aynı Ak Parti’dir. Ama önceki durumda nasıl hatalı olduğunu yazıyorsak, sonraki durumda da doğru bir çizgiye oturmasına destek vermek gerekmez mi?
CHP’de de aynı durum söz konusu olmuştur. 1992’de kurulan CHP, Atatürkçü sol çizgisinden çıkmış, oportünist-sosyal demokrat bir çizgiye gelmiştir. Hatta bu süreç içerisinde Atatürkçü üyelerini de parti dışına itmiştir.
Nasıl CHP’yi 1992-2010 ve 2010-2023 arası diye ikiye ayırıyorsak; Ak Parti’yi de 2001-2015 ve 2015-2023 arası olarak ikiye ayırarak değerlendirmeliyiz.
2015’ten önce Ak Parti’de “Avrupa’nın marketi” olmaya hevesli bir yönetiliş vardı. Hayvancılık üretimi geriletildi. Tarım ürünleri geriletildi. Süt üretimi geriletildi. Kısacası üretim geriyle çekilmeye çalışıldı. Ama bunun hata olduğunu gören Ak Parti’de, bilhassa 2015’ten sonra üretime dönülmeye başlanıldı. Tarımda, hayvancılıkta üretim için çaba sarf edilmeye tekrar başlandı. 2015’ten önce köyleri bitirmek, şehirleri şehir kültüründen arındırarak, köyleştirmek gibi çalışmalar yapılırken bunun da ülkenin zararına olduğu anlaşıldı ve 2015’ten sonra şehirde yaşayan insanların köylerine geri dönmeleri için köylerin kalkındırılması çalışmaları hız kazandı.
Daha önceleri ABD’nin desteklediği ve yetiştirdiği Gülen cemaatiyle işbirliği içerisinde olan Ak Parti’de, bilhassa 2015’ten sonra FETÖ ile mücadele başladı. 15 Temmuz’a değinmiyorum bile. Zaten FETÖ ile mücadelenin neticesinde 15 Temmuz’da düzenlenen kalkışmanın olması kaçınılmazdı.
Daha önceleri PKK ile açılım yapmaya kalkan Ak Parti’de 2015’ten sonra PKK ile mücadele başladı –ki şimdilerde bu mücadelenin sonuçları alınmaya başladı bile-, PKK’nın kökünü kazımaya kararlı bir Ak Parti oluştu.
Tabii ki burada PKK ve FETÖ dediğimizde bunun arkasında ABD’nin ve Emperyalizmin olduğunu artık bilmeyen kalmadı. Dolayısıyla burada Ak Parti Hükümetlerinin bilhassa 2015’ten sonra verdikleri savaşın Emperyalizme karşı olduğunu belirtmekte kesinlikle yerinde olacaktır. Aslında ekonomimizin geldiği durumda ne kadar büyük mücadeleler verildiği de ayrıca değerlendirilmelidir.
Şimdi bu yazıyı okuyan Ak Partili bu yazdıklarımdan memnun olmayacaktır. 2002’den itibaren ne kadar milliyetçi ve ABD karşıtı olduğundan falan bahsedecektir ama bunun doğru olmadığını açıkça belirteyim. Daha önceleri “milliyetçiliği ayaklar altına alan” bir Ak Parti varken şimdilerde gerçekten Ulusal çıkarları düşünen, “mavi vatan” diyen, daha önceleri “Arap Baharı” derken şimdilerde komşularıyla barışık yaşamayı seçen bir Ak Parti’den bahsediyorum.
Ayrıca biliyorum ki Ak Parti karşıtlarından da bu yazıyı eleştirecekler olacaktır. Onlar da 2002’deki Ak Parti ile şimdiki Ak Parti’yi yorumlamaya kalkacaklardır.
Bu yazımda şu iyidir bu kötüdür diye bir şeyden bahsetmiyorum iyi anlamak gerekir. Bir vakıadan bahsediyorum. Yani olayların net olarak oluşu bu şekildedir. Dolayısıyla tarih de buna böyle bakacaktır. Tabii ki ciddi tarihçiler demek daha doğrudur.
Dostlukla kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.