Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Hatayı yapan kim?

Hatayı yapan kim?

Aslında bugün yerel seçimlerdeki adaylardan bahsederek yazılarıma devam etmek istiyordum. Ancak cumartesi günü Atatürk’ü Anma Töreni’nde yaşanan tartışma kamuoyunda bu konunun Atatürk’ü anma programının bile önüne geçmesine yol açtı. Haliyle bu konudaki fikrimi hem bir gazeteci hem de bir Konyalı olarak paylaşmak istedim.

Malumunuz aslında Konya’da 10 Kasım Anma etkinlikleriyle ilgili tartışma geçtiğimiz hafta içerisinde başladı. Valiliğin yaptığı ilk açıklamaya göre 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı, 12 Kasım pazartesi günü yapılacaktı. Bu programlamanın çok tepki alması üzerine bir değişiklikle bu etkinlik normal günü ve saatine alınmış oldu.

Bu programla ilgili olarak Konya Valiliği “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 80.yıldönümü anma programı” başlığıyla bir yazı yayımladı. Bu yazıda, A bölümü “genel esasları” anlatırken B bölümü “çelenk sunma töreni” yapılması esaslarını, maddeler halinde anlatıyordu.

B bölümünün 4.maddesinde “Çelenklerin sunumunu müteakip saat 09.05’de İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü sirenleriyle taşıtların kornaları eşliğinde törene katılanlar ve tüm vatandaşlar ATATÜRK’ün anısına 2(iki) dakikalık saygı duruşunda bulunacaktır. Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı eşliğinde İstiklal Marşımız okunurken Anıt Alanındaki bayraklar görevlilerce göndere çekilecek, ikinci kıtası okunurken göndere çekilen bayraklar yarıya indirilecektir.” Denilmektedir.

Yani 09.05’de sirenler ve kornalar eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak, akabinde İstiklal Marşı okunurken bayraklar çekilecek. Özetle Valiliğin yayımladığı program böyle…

Anıt Alanında program esnasında saat 09.05’de sirenler ve kornalar çalınıyor. Süresi 2 dakika olması gerekirken, sirenler çalarken Sayın Vali “İstiklal Marşı’na geçin” diye oradakileri azarlıyor. Siren sesi ve korna sesleri devam ediyor bu arada ve Vali Bey’in emri üzerine İstiklal Marşı’na geçiliyor. Bir taraftan siren sesi, bir taraftan korna sesleri ve aynı zamanda Belediye Bandosu da İstiklal Marşımızı çalmaya başlıyor.

Bu arada olayın videosunu izleyenler görmüşlerdir; CHP Konya eski milletvekili Hüsnü Bozkurt, sirenler çalarken İstiklal Marşı’na başlamaya “olmaz böyle” der gibi elini kaldırarak tepki veriyor ancak bu tepki cılız kalıyor.

Görünen o ki; buradaki hata Sayın Vali’nin İstiklal Marşı’nı 2 dakikalık saygı duruşu bitmeden okutması gözüküyor.

Ardından Vali Cüneyit Orhan Toprak “toptan hepsini görevden alın, bana niye tören yönettiriyorsunuz” diye talimat veriyor. Vatandaşlardan da: “saygı duruşunda İstiklal Marşı okunmaz” diye tepki gösterenler oluyor.

Yani normalde yolunda giden, mecrasında ilerleyen bir programı Vali Toprak’ın emri bozmuştur.

Burada asıl merak ettiğim konu, Sayın Vali’nin hatalı bir talimat verdiğini uyaracak bir kişi bile yok mudur orada?

Her şeyden önce, birincisi; Konya’nın adının bu gibi olaylara duyurulması bir Konyalı olarak çok içime sindirebildiğim bir şey değil.

İkincisi de; Orada sanki hata yapan programı organize edenler gibi gösterilerek, oradaki görevlilerin tümünün görevden alınması talimatını vererek, o görevlilerin rencide olmasına sebep olunmamış mıdır?

Ve Sayın Vali bu konuda bir açıklama yaparak, hatanın kaynağını açıklamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR