Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Ateşbaz Veli günleri başladı

Ateşbaz Veli günleri başladı

Daha önceleri çok fazla bilgimiz dahilinde olmasa da son zamanlarda kültürel değerlerimize sahip çıkan Meram Belediyesi, Ateşbaz Veli Hazretlerini nam-ı diğer Mevlana Hazretlerinin aşçısını hem bize hem de tüm dünyaya hatırlatıp, tanıtıyor.

Ateşbaz-ı Veli, bilindiği üzere, Hz. Mevlana’nın muasırı olup, esas ismi Şemseddin Yusuf, babasının adı ise İzzeddin’dir. Ateşbaz-ı Veli olarak ün yapmış ve gönüllerde taht kurmuştur. Ateşbaz-ı Veli’nin Baha Veled’le birlikte Belh’ten veya Karaman’dan geldiği, dergahta yetiştiği ve aşçılık yaptığı rivayet edilir. Ateşbaz, ateşle oynayan demektir. Onun Hz. Mevlana ve Mevleviler arasında önemli bir yeri vardır. Ateşbaz makamı bir terbiye ve eğitim makamıdır.

Ateşbaz Veli ile ilgili pek çok menkıbe anlatılır. Bunlardan birisi şöyledir: Bir gün, dergahın mutfağında yemek pişirmek için odun kalmamıştır. Dergahın aşçısı olan Ateşbaz Veli, durumu Hz. Mevlana’ya bildirince Hz. Mevlana Latife yollu, “Odun kalmadıysa ayaklarını kazanın altına sok da yemeği onunla pişir.” der. Ateşbaz için şaka da olsa emir emirdir. Mutfağa gider, ayaklarını kazanın altına sokar ve parmak uçlarından çıkan ateşle yemeği pişirir. Büyükler arasında açık keramet ızharı hoş karşılanmadığından Mevlana, bu duruma muttali olunca, hoşnutsuzluğunu “Hay ateşbaz hay” diyerek ortaya koyar.

İşte Ateşbaz Veli, Aşçı Dede Günleri dün düzenlenen törenlerle başladı. Öncelikle sabah saatlerinde Mevlana Türbesi ziyaret edilirken, ardından Ateşbaz Veli’nin Meram’daki türbesi ziyaret edildi. Burada Kazan Açma merasimiyle birlikte Mevlevi mutfak kültürü canlandırıldı. Ve katılımcılara yemek ikram edildi.

Programların ikinci bölümü de yine Meram’daki Dutlukır koruluğunda yapıldı. Türk Dünyasından stantların açıldığı, sergilerin yapıldığı bir etkinlikle devam etti. Bu arada dün bir de Konya Mutfağı yemeklerinin yarıştığı bir yarışma yapıldı.

Bugün de devam edecek etkinlikler Dutlukır koruluğunda olacak. Bugün Gastro şovlar etkinliklere damga vuracağa benziyor. Dünyaca ünlü Gürkan şefin şovunu da katılımcılar izleyebilecek.  Yine ünlü şeflerden Ömür Akkor da Selçuklu dönemi mutfak sanatlarını sunacak. Bu akşam ayrıca ilgilileri için Konya türkülerinde yemek kültürü konseri de kaçmaması gereken etkinlikler arasında.

Ateşbaz Veli, Aşçı Dede Günleri yarın Aşure ikramı ile son bulacak. Bu aşurenin önemi de şu, içerisindeki malzemeleri her katılımcı ekip kendi memleketinden getiriyor.

Konyalılar böyle bir etkinliği kaçırmamalı. Meram Belediyesine de böyle güzel bir etkinlik için teşekkür etmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR