Ali Sait Öğe

Ali Sait Öğe

En güzel kalkınma modeli, Eğitim

En güzel kalkınma modeli, Eğitim

İlçelerin kalkınması en büyük etken öncelikle tarım, hayvancılık, sanayi ve küçük ölçekli işletmelerin hizmet vermesine bağlı.

Ancak yukarda saydığım özelliklerden birkaç tanesi eksik ise o ilçenin kalkınması ve ekonomik yönden kendi kendine yetmesi mümkün değil. Ne amaçla olursa olsun bir yerleşim yeri ilçe statüsüne kavuşturuldu ise o bölgeye gereken yatırımın ve ekonomik desteğin mutlaka verilmesi gerekir.

Bir Ahırlı ilçe sevdalısı olarak mı dersiniz ne dersiniz bilmiyorum ama ben bu yazımda da Ahırlı ilçemizin bir önemli sorununa daha değinmek istedim. 

Evet, Ahırlı ilçemiz yıllar önce bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden birisi imiş. Sadece Bozkır ve çevresinden değil Akseki'den Manavgat'tan, Antalya'dan bile pazar için gelen esnafların olduğu, onlarca kasap, onlarca demirci esnafının bulunduğu bölgenin en büyük ve en hareketli nahiyelerinden birisi imiş.

Peki, bu gün durum ne? İlçe merkezinde çok fazla esnafı olmayan, Salı günleri bile kurulan pazarın birkaç saat gibi kısa bir sürede bittiği ve tüm ihtiyaçlarının Bozkır veya Seydişehir'den karşılandığı bir duruma geldik.

Tüm bunların üzerine birde Büyükşehir Yasası ile tüm köylerinin mahalleye dönüştürüldüğü, Büyükşehir Merkez ilçeler ile aynı kefeye konulması ama aynı imkanlardan yararlanamadığı bir durumda.

Yukarda belirttiğim gibi en güzel kalkınma modelinin 'Eğitim' olduğunu bunun için dile getirdim.

İlçemizde tamamen de kara bir tablo da çizmek istemiyorum ama  sanayi yok denecek kadar az, hayvancılık keza aynı yok denecek kadar. Tarım ise bildiğiniz gibi yağışlara ürünlerin satışına bağlı.

Peki bu durumda geriye ne kaldı? Bölgemizi kalkındıracak bir 'Eğitim Yatırımı Projesi'nin hayata geçirilmesi!

Bu nasıl mümkün? Konya'da üniversite eğitimi alanında sağladıkları başarı grafiğinin her geçen yükseldiği Üniversitelerimizin bizle el uzatması ile…

Bölgemiz tamam eski hareketliliğini yitirmiş olabilir ama doğal güzellikleri, yayla turizmi ve bölgesel ürünlerinin yetiştirilmesi ile hala gözde bir ilçe.

Ama ekonomik olarak kalkınması için sadece Ahırlı'nın değil, tüm mahallerinin, (Köylerinin) Yalıhüyük ilçesinin hatta Karaören bölgesinin bile faydalanacağı bir MESLEK YÜKSEK OKULU' nun bölgeye kazandırılması artık kaçınılmaz oldu. 

Tarıma dayalı, suya dayalı iki yıllık 'MESLEK YÜKSEK OKULU' nun kazandırılması için her türlü altyapımız mevcut. TOKİ bölgede gerekli konut hamlesini yapmak üzere. Yayla  turizmini de bu etkene eklersek eksiğimiz yok gibi.

Şimdi bu talebimize sıcak bakacak olan bir üniversite ile idarecilerimizin bir araya gelerek istişare etmeleri kaldı. Umarım yanılmıyorumdur. Umarım bu talebimiz yerinde karşılanır ve Ahırlı ilçemiz yeniden eski hareketli ve ekonomik yönden canlı durumuna kavuşur. 

Umarım bu hayalimizin gerçekleşmesi ile ilçemiz sosyal yönden hareketlenir, esnaf sayısı artar, günlük ticari hayat hareketlenir. 

Benim düşüncem böyle siz ne dersiniz bilmem… Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Sait Öğe Arşivi
SON YAZILAR