Ali Sait Öğe

Ali Sait Öğe

Oyununuz batsın sizin…

Oyununuz batsın sizin…

Rusya’da bir cani tarafından oluşturulan ve kısa sürede tüm dünya geneline yayılan içerdiği şiddet sahneleri yüzünden ise özellikle çocuklar üzerinde ciddi tehlike oluşturan Mavi Balina isimli şiddet oyunu can almaya devam ediyor.

Dünyada yüzlerce çocuğun Mavi Balina oyunu nedeniyle intihar ettiği bilinirken, Türkiye'de haber sitelerinde yer alan bilgilere göre 142 çocuğun bu oyun yüzünden hayatını kaybetmesi tehlikenin boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor.

Bu lanet olası oyunun son kurbanı ise bayram öncesi Ahırlı İlçesi Akkise Mahallesinde ailesinin bakmaya bile kıyamadığı 14 yaşındaki bir yavrumuz oldu. Bayrama birkaç gün kala herkes mutlu bir bayram hazırlığı ile uğraşırken Çok değerli aile dostumuz Akkise’li acılı aile evlatlarının şimdiye kadar bir türlü önüne geçilemeyen lanet bir oyun yüzünden hayatını kaybettiği ihtimali ile yasa büründü.

Acılı aile evlatlarının hayatını kaybetmesinin ardından yetkililerin bu tehlikeye karşı ciddi bir önlem almasını başka ana babaların evlat acısı yaşamamalarını isterken sadece Türkiye’de lanet oyun yüzünden onlarca yavrumuzun hayatını kaybetmesine rağmen oyunun halen internet sitelerinde oynanması ise tam bir muamma.

Peki, adını anmak bile istemediğim bu lanet oyunun önüne nasıl geçilecek? 

Tehlikesi nasıl gelişiyor?

Çocukları nasıl koruyacağız?

Yaş grubuna bakıldığı zaman henüz zihinsel ve psikolojik gelişimini tamamlayamamış çocuklara yönelik olan oyun kullanıcısına internet korsanları virüs içerikli link gönderiyor. Böylece kişisel bilgiler kolaylıkla çalınabiliyor.

Gençler, yakın çevresindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyor. Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. Sonuç, intihara kadar gidebiliyor.

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor.

50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında çok ciddi ve tehlikeli komutlar yer alıyor. Belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor.

50. günün sonunda da kişiye son aşama olan en tehlikeli komut veriliyor.

Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor.

Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.

Yine medyada yayınlanan uzman görüşlerini bir kez de buradan anlatmayı istedim.

Oyun yöneticileri, çocuklara ve gençlere sosyal medya ortamlarından ulaşıyor ve mesajlar gizlilik içerisinde gönderiliyor.

Çocuklarla oyun yöneticisi arasında gizli bir bağ kuruluyor, ailelerin çocuklarını takip etmesi gerekiyor. Önemsenen, hem sevgi hem de saygı duyulan, hem duyguları merak edilen, ne yaptığı ve ne noktada olduğu merak edilen biri olduğunu fark ediyorsa ki burada anahtar kelime önemsenmek… O zaman çocuk o önemsendiği tarafa doğru gidecektir.

Burada öncelikli ve önemli olan bu tür tehlikeli oyunlarla ilgili araştırma, sohbet ve bilgi paylaşımının merak ve cazibeye maruz kalmaması için çocuklar ve gençlerden uzak bir ortamda yapılması.

Bir kez daha adını anmaktan iğrendiğim bu lanet oyunun engellenmesi için tüm yetkili birimleri uyarmak istiyorum.

4 bir yanı düşman ile çevrili olan güzel ülkemizin birde böyle tehlikelerle donatılması kabul edilemez.

Anneler-Babalar lütfen çocuklarınızı bu tür tehlikelerden koruyun. Yukarda da belirtmiş olduğum olumsuzlukları gördüğünüz ve hissettiğiniz anda uzmanlar ile irtibata geçin.

Ben bir kez daha genç yaşında hayata veda eden kardeşimize Cenab-ı Allah’tan Rahmet ailesi ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum.

İnşallah yetkililer bu tehlikenin bir an evvel farkına varırlar da gereken tedbirleri alır.

Tabii bir tarafta yürekler yanarken diğer tarafta da hayat bir şekilde devam ediyor. Bu vesile ile ülkemizin bütünlüğünü korumak için canlarını siper eden tüm şehitlerimize, İslam dünyasında hain güçlerin akıl almaz saldırıları ve hain kuşatmaları altında şehit olan tüm kardeşlerimize ve yine hain dış güçlerin kirli emellerine, oyunlarına kanarak genç yaşlarında yaşamlarını yitiren kardeşlerimize rahmet dilerken, Ramazan Bayramı’nın tüm İsla Alemi’ne hayırlar getirmesini temenni ederim.

Bunun için ailelere çok önemli bir görev düşüyor. Eğer çocuk çok fazla odada yalnız vakit geçiriyorsa, içe kapanmaya başladıysa, sosyal çevresinde uzaklaşıyorsa, duygularını çok fazla belli etmiyorsa tehlikeye yaklaşıyor demektir.

Uzmanlara göre en büyük görev ailelere düşüyor. Çocuğu sanal tehlikenin kucağına atmamak için sevgi ve ilgi şart.

Yasaklamak çözüm değil ama yaşına uygun oyunlarla beraber kısıtlamak çözüm getirebilir. Burada da yine çocukları anlayan, empati kuran, onların duygularına karşılık veren noktada olmak önemli olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Sait Öğe Arşivi
SON YAZILAR