Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Konya Yüksek Öğrenimde KÜME mi Düştü?!.

Konya Yüksek Öğrenimde KÜME mi Düştü?!.

Konya Yüksek Öğrenimde KÜME mi Düştü?!.

Küme düşme ve yükselme, çeşitli spor liglerinde uygulanan, takımların sezon  boyunca gösterdiği performansa göre bir üst lige yükselmesi veya bir alt lige düşmesini tanımlamak için kullanılan bir  terimdir!.  En üst seviye ligde olmadığı sürece ligi en iyi derece ile tamamlayan takım veya takımlar bir üst lige yükselirken, en alt seviye ligde olmadığı sürece ligi en kötü dereceyle tamamlayan takım veya takımlar bir alt lige düşer. Bazı liglerde yükselecek takımların belirlenmesi için play off, bazılarında ise düşecek takımların belirlenmesi için play out müsabakaları gerçekleştirilir. Ligdeki pozisyonları gereğince yükselme hakkını elde edecek olan takımların bulunduğu bölge için "yükselme hattı", düşecek olan takımların bulunduğu bölge için ise "düşme hattı" ifadeleri kullanılmaktadır!.

Peki, bir ülkenin kalkınmasında çok önemli bir yeri ve görevi olan yüksek öğretim kurumları, Eğitimde nasıl küme düşer?! Veya Eğitimde  ligde kalma ve ligden düşme olur mu?! Tabii ki neden olmasın!  1990 yılların ortalarına kadar ülkemizde yüksek öğrenim eğitim kurumu sayısı herkesin malumudur!. 1990'lı yılların sonlarına doğru ve 2010'lu yıllara kadar ise ülkemizde nerdeyse her şehrimize bir devlet üniversite açılmıştır!.  Sayıları yetmişi geçen vakıf üniversiteleri,  eğitim kalitesi ve  başarı sıralamasında her geçen gün yerini almaktadır!.

Türkiye'de kurulan ilk on beş üniversite arasında bulunan Selçuk Üniversitesi, bünyesinden çıkan diğer  üniversitelere rağmen, halen ülkemizin en köklü ve öğrenci sayısı olarak da  en büyük üniversiteleri arasındadır!. Peki, bu büyüklük rakamları eğitime, akademik kalite ve başarıya neden yansımıyor?! Ya da akademik dünyada, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, bilimsel çalışmalarda  büyüklük listelerinde neden hissedilmiyor?! Üniversiteler, araştırma,  geliştirme, bilim ve bulunduğu il ve ülke  ekonomisine de katkı sağlamak zorundadır!. Selçuk Üniversitesi son dönemde açıklanan izleme ve derecelendirme kriterleri sıralama  listelerinde göremediğimize dair birkaç yazı kaleme almıştık!.

ÖSYM tarafından açıklanan YKS sonuçları sonrasında tercih için geri sayım dönemi başlamıştır!. Üniversitede okuma hayali kuran milyonlarca öğrenci, 6 Ağustos tarihinden itibaren YKS tercihlerine başlayacak. Sınav sonuçlarına  göre öğrenci ve veliler, üniversite tercihlerini yapacaktır!. Peki, öğrenci ve veliler hangi  başarı kriterleri ve akademik sonuçlara göre Konya'daki üniversiteleri tercih edecektir?! Ya da Konya'da ki üniversiteleri tercih etmesi için ne gibi gerekçe veya ikna edecek somut belgelerimiz vardır?! Veya Konya üniversitelerinin tercih edilmesi için ne gibi ayrıcalık ve diğer rakiplerden farklılıklar sunuyoruz?!  Öncelikle sınavda başarılı olan tüm öğrencileri kutlar ve başarılar dilerim!.

Türkiye geneli,  devlet ve vakıf üniversitelerinde ki  bazı bölümlerin en yüksek puan  ve başarı yüzdelikleri, ülkemizin en köklü yüksek öğretim kurumu Selçuk Üniversitesi ile   karşılaştırmalı durumunu takdirlerinize sunarım!. Bir öğrenci veya veli olsanız, böyle bir tablo karşısında kendi şehrinizdeki bir üniversiteyi tercih eder misiniz?!  2023 - 2053 ve 2071 hedeflerinde ki Büyük ve Güçlü Türkiye'yi vasat akademisyen ve vasat öğrenciler ile kuramazsınız!. Elbette ki vasat akademisyenlerin olduğu üniversitelere, vasat ve vasatın altında puanları olan öğrenciler tercih edecektir! Herhalde, süper zeki ve çok yüksek puanlı, ilk on bindeki başarılı öğrencileri beklemiyorsunuzdur! Veya yüksek puanları olan çok zeki öğrenciler neden sizin üniversitenizi  tercih etmeli?!  Çok zeki ve başarılı öğrenciler bir üniversiteyi tercih ettiği takdirde, devlet ve millet adına,  ne gibi olanak ve imkanlar sunacaktır?! Sadece soruyorum!.

Hukuk Fakültesi; En yüksek puan; 526,    Selçuk Üniversitesi; 406

İşletme Fakültesi;  En yüksek puan; 510,  Selçuk Üniversitesi; 270

Kamu Yönetimi; En yüksek Puan; 458,    Selçuk Üniversitesi; 274

Sosyoloji Bölümü; En yüksek puan; 466,  Selçuk Üniversitesi; 263

Türk Dili ve Edebiyatı; En yüksek puan; 477,  Selçuk Üniversitesi; 304

Matematik Bölümü; En yüksek puan; 520,  Selçuk Üniversitesi; 265

İstatistik Bölümü; En yüksek puan; 404,     Selçuk Üniversitesi; 225

Bilgisayar mühendisliği; En yüksek puan, 541,  Selçuk Üniversitesi; 341

Makine Mühendisliği; En yüksek puan; 530,      Selçuk Üniversitesi; 294

İngiliz Dili ve Edebiyatı; En yüksek puan;480,   Selçuk Üniversitesi; 368

COVİD - 19 pandemi sürecinde şahit olduğumuz üzere Uzaktan eğitim artık  hayatımızın bir gerçeğidir!. Yükseköğretim öğrencileri ve tüm  mensupları uzaktan eğitime kendilerini kodlamalıdır!. Öğrenci ve veliler,  tercih döneminde, bir üniversitenin  Uzaktan eğitim teknik altyapısı, dijital eğitim materyal durumu ve Akademik kadrosunu çok dikkatli incelemeleri gerekir!.  Günümüzde eğitimin yanı sıra sosyal ve toplumsal yönleri geliştirmek, çok kültürlü olmak, iyi iletişim kurabilmek, disiplinler arası çalışmalar yapabilmek son derece önemli bir hale gelmiştir. Üniversitelerin bulundukları bölgede, kamu ve özel kurumlar, sanayi ile yaptığı işbirlikleri incelenip, sağladıkları staj olanakları ve uygulama alanlarına yönelik çalışmaları dikkate alınmalıdır. Üniversitenin uluslararası kuruluşlarla olan bağlantısı sadece Erasmus olarak düşünülmemelidir!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Ünver Arşivi