Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Ankara Vizyonu ve Ukrayna Krizi!

Ankara Vizyonu ve Ukrayna Krizi!

İkinci Dünya Savaşının sonlarında;  SSCB – Kızıl Ordu doğudan, ABD ve müttefikleri batıdan Almanya içlerine doğru ilerlerken, taraflar arasında sürtüşmeler başlamış ve hangi bölgelerin kimin denetiminde olacağı ya da kimlerin nereleri kurtaracağı konusunda anlaşmazlıklar ortaya çıkmıştır!

Yani PAYLAŞIM ve DENGE zaviyesinden sorunlar zuhur etmiştir!

Hem bu anlaşmazlıkların çözüme bağlanması ve hem de savaş sonrası dünyanın ana çizgileriyle düzenlenmesi amacıyla, Ukrayna’nın Yalta Kenti’nde liderler düzeyinde bir konferans yapılmasına karar verilmiştir!

Bugün, Ukrayna yine dünyanın gündeminde! Neden acaba? Yenidünya düzeni, sistematiği ve dengesi yeniden Ukrayna üzerinden mi kurulacaktır?

Şubat 1945’te toplanan Yalta Konferansına,  ABD’yi Roosevelt, İngiltere’yi Churchill ve SSCB’yi Stalin temsil etmiştir! Konferans’ta karara bağlanan konular arasında, Almanya’nın savaş sonrasında silahsızlandırılması ve etki alanlarının taraflarca belirlenmesi, göze çarpmaktadır! Bu toplantıda resmen, Avrupa ve özellikle de Almanya tamamen kontrol altına alınmıştır!

Yalta Konferansı’nda Türkiye’de tartışma konusu olmuştur!  Konferans’ın 6. oturumunda Stalin, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına ilişkin Montreux Sözleşmesi’nin gözden geçirilmesi ve değiştirilmesini talep etmiştir!

2. Dünya Savaşına girmemiş bir Türkiye neden tartışma konusu edilmiştir? Bugün de, Rusya ve Ukrayna gerginliğinde, merkez ülke Türkiye’dir!

Rusya için Ukrayna’nın NATO üyeliği kırmızıçizgidir! Rusya, yüz bin asker ile Ukrayna sınırına ordusunu yığmış! ABD’den Ukrayna’yı NATO üyesi yapmayacağına! NATO’yu daha fazla genişletmeyeceğine! NATO birliklerinin 1997 yılı öncesi şartlarına geri çekileceğine! Ukrayna’dan Minsk anlaşması şartlarını yerine getirmesini! Komşu ülkelere,  NATO’nun silah sistemlerini yerleştirmeyeceğine,  dair yazılı garanti vermesini istemiştir.

30 Aralık 2021 tarihinde,  ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan telefon görüşmesi sonrasında, Biden;  Moskova’nın Ukrayna’ya girmesi durumunda ağır bedel ödeyeceğini, ifade etmiştir! Acaba, ne gibi ağır bedeller?

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace;  Ukrayna’ya hafif tanksavar savunma silah sistemleri sağlamaya karar verdik ve bunların stratejik silahlar olmadığını, ülkenin kendisini savunması için kullanılacağını ve Rusya için bir tehdit oluşturmadığını da, ifade ediyormuş!

Hem ağır silahlar vereceksiniz ve hem de komşu ülkeye tehdit oluşturmayacak, öyle mi?

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell; AB, Ukrayna’nın en yakın ortağı, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini tamamen destekliyoruz, diyormuş!

Ukrayna nasıl Avrupa toprağı oluyor ki? Birkaç yüz yıldır Sovyetler Birliğinin bünyesinde ve 1991 yılında Birliğin dağılması akabinde, Bağımsız Devletler Topluluğunu; Rusya, Belarus ve Ukrayna birlikte kurmadılar mı?

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen;  Eğer Rusya, Ukrayna’ya karşı saldırısını artırırsa eşi benzeri görülmemiş adımlar atılabilir! Rusya’nın finans ve enerji sektörlerine yönelik yaptırımlar için ABD ile yakın temasta olduklarını, dile getirmiştir!

Peki, şimdi soralım! Enerji olarak tamamen Rusya’ya bağımlı bir Avrupa neler yapabilir? Ya da neleri yapamaz?

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelmiş; görüşmenin ardından yapılan açıklamada, iki ülkenin Rusya’ya karşı ortak cephede yer aldığı, dile getirilmiştir!

2. Dünya Savaşı akabinde, Soğuk Savaş sistematiğini ABD – İngiltere ve Rusya birlikte kuracaklar, bugün,  ABD, Rusya’ya karşı, Almanya ile aynı cephede yer alacak? Yapmayın Allah aşkına! ABD ve Rusya, dünya dengesinin her daim tarafıdır! 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin; ABD ve NATO, Rusya’ya bölgede güvenlik garantisi vermezse, bunun ciddi bir anlaşmazlığa yol açabileceğini ve bu konuda ilerleme kaydedilmezse Rusya, askeri yanıt verebilir, açıklamasını yapmıştır!

Rusya, tüm tehdit ve restlere, Rus ruleti ile karşılık vermektedir! Bu da demektir ki, arka planda ya bir anlaşma vardır ya da Rusya’nın eli çok güçlüdür!  Peki, neler olmaktadır?

Peki, Covid pandemisi sonrasında nasıl bir Dünya düzeni bizleri beklemektedir? 2. Dünya Savaşı sonrasında Soğuk Savaş benzeri, nasıl bir dünya düzeni ve hangi devletlerarasında kurulacaktır? Tüm bu yaşadıklarımız kurulacak olan yenidünya düzeni ve tahterevalli dengesinde ki taraflardan bazı devletler,  bertaraf mı edilmektedir? Neden olmasın!

Mezkûr açıklamalar çerçevesinde, geldiğimiz noktada; tarihi, kültürel, sosyal, coğrafya ve gönül bağları ile doğu ve batı ekseni ayrımı yapmadan, Ankara vizyonu ve Ankara kriterleri çerçevesinde,  tüm taraflar arasında iletişimi kurabilecek tek ülke Türk Devletidir!

Kadim Türk Devlet Aklı denetiminde,  Türk Devletler Birliğinin kurulması akabinde; Gönül Coğrafyamız; Balkanlar, Kafkaslar, Afrika, Orta Doğu ve Avrasya bölgesine, Türkler olmadan barış ve huzuru getiremezler! Türkler, yenidünya sistematiğinin olmaz ise olmaz dengesi, merkezi ve başat aktörüdür! Türkler olmadan yenidünya düzeni ve sistematiği asla kurulamaz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR