Güvenilir LİMAN; Türkiye Merkez Bankası!
Geçtiğimiz günlerde, Merkez Bankası Kanununun “Para – kredi konusunda Bankanın görev ve yetkileri” başlıklı 40. Maddesine; banka nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemez, Üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamaz, bendi eklenmesi hususunda, TBMM’ye değişiklik teklifi verilmiştir! Neden acaba? Ya da neden dün değil de şimdi? Demek ki bazı hamlelerin yapılabilmesi için bazı şartların olgunlaşması gerekmektedir!
Herhalde böyle bir çalışma ve hazırlık durduk yerde olmamıştır? Küresel ve yerel ölçekte, bir arka planı ve gerekçeleri vardır! Dünya yeniden bir para sistematiğine doğru giderken ve Kadim Türk Devlet Aklı denetiminde Türk Devletleri Teşkilatının kurulması akabinde, Türk Dünyası ve gönül coğrafyamızda ki tüm ülkelere, parasal çerçeveden bir güven ve sağlam bir LİMAN gerekli olacaktır! Tabii ki böyle bir LİMAN; Dünyanın ve özellikle de Türk dünyasının parlayan yıldız ülkesi konumundaki Türkiye’den başkası olamaz!
Kadim Türk Devlet Aklı denetimindeki Türk Devletinde, 15 Temmuz hain darbe ve işgal kalkışmasından sonra, her alanda düzenleme, sağlama alma ve gönül coğrafyasındaki tüm halklar ile yeniden kucaklaşma politikası yürütülmektedir! Dün görmezden geldiğimiz ya da selam veremediğimiz tüm akraba ve gönül dostları ile bağlar yeniden sağlama alınmaktadır!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu; Para – Kredi konusunda, yürürlükteki kanunun 40. Maddesine göre, bankanın görev ve yetkileri mevzuata göre şu şekildedir!
Banka, nihai kredi mercii sıfatıyla ödeme sisteminde aksamalara sebep olabilecek geçici likidite sıkışıklıklarını ve finansal piyasaların etkin bir şekilde çalışmasını engelleyebilecek teknik kaynaklı ödeme sorunlarını gidermek amacıyla, sisteme, teminat karşılığında gün içi veya gün sonu kredi imkânı sağlayabilir!
Bankaca, banka sisteminde belirsizlik ve güvensizlik oluşması ve fon çekilişlerinin hızlanması halinde, haklarında belirsizlik ve güvensizlik oluşan bankalara, şartları Banka tarafından kararlaştırılmak üzere, fon çekilişlerini karşılayacak miktarda kredi verilebilir! Bu hüküm gereğince kendisine kredi verilen bankaların iflası halinde Banka, verilen kredi miktarı ve faizi için iflas masasına imtiyazlı alacaklı sıfatıyla iştirak eder!
Bankalar ve elektronik ödeme araçlarını çıkaran kuruluşlar dâhil olmak üzere Bankaca uygun görülecek diğer mali kuruluşlar, Banka nezdinde açılacak hesaplarda bilanço içi veya bilanço dışı uygun görülen kalemlerini esas alarak, nakden zorunlu karşılık tesis ederler!
Bankaca yapılacak düzenlemeye göre zorunlu karşılıkların Banka nezdinde ki hesaplarda bloke olarak tutulmasının istenmesi hâlinde, bloke hesaplarda tutulan zorunlu karşılıklar, hiçbir amaç ve konunun finansmanı için kullanılamaz, temlik ve haciz edilemez!
Banka nezdinde ki hesaplarda faizsiz mevduat tutulmasını istemeye veya cezaî faiz tahakkuk ettirmeye yetkilidir! Tahakkuk ettirilen cezaî faiz alacakları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri gereğince tahsil edilir! Tahsil edilen cezaî faizler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna gelir kaydedilir!
Bankanın temel görev ve yetkilerinin yürütülmesi amacıyla mevzuatla Bankaya verilen yetkiler çerçevesinde bankalar, ödünç para verme işlemleri ve mevduat kabulünde uygulayacakları faiz oranlarını belirlenecek esaslara göre Bankaya bildirirler! Banka, bankalardaki mevduatın vade ve türleri ile özel finans kurumlarındaki katılma hesaplarının vadelerini belirler!
Yüz yıllardır, tüm gönül coğrafyası ülkelerde ki parasal varlıklar, ABD ve Avrupa ülkelerinin Merkez Bankalarında tutulmaktadır! Neden acaba? Irak ve Libya’nın karışması akabinde, bu ülkelerin trilyon doları bulan parasal varlıkları, neden iade edilmemiştir? Peki, bu parasal varlıkları, ülkelerin ihtiyacı olduğu bir dönemde iade edilmeyecek de ne zaman iade edilecektir? Yoksa bu parasal varlıklarına bu ülkeler EL KOYMUŞ ve ÇÖKMÜŞ durumda mıdır? Peki, başka hangi ülkelerin ne kadar ve varlıklarına el konulmuştur?
Yirmi dört milyon kilometrekarelik gönül coğrafyasındaki tüm ülkelerin parasal varlıkları EMİN bir şekilde ve istedikleri tarihte de İADE alabilecekleri tek güvenilir LİMAN ülkesi Türk Devleti’dir! Şimdi anladık mı, her alandaki ve özellikle de parasal çerçevedeki küresel saldırıları?
Teklifte söz konusu düzenlemenin gerekçesi, madde ile merkez bankaları arasında kurulan ilişkilerin işin gerektirdiği diplomatik hassasiyet ve ekonomik güven temelinde yürütülmesini teminen, diğer merkez bankalarının banka nezdinde para, alacak, mal, hak ve varlıklarının haczedilmemesi amaçlanmaktadır!
Teklifte söz konusu düzenleme ile özellikle; Ukrayna, Kazakistan, Libya, Suriye gibi karışıklık yaşanan ülke örnekleri ve bu ülkelerin Merkez Bankalarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda “muhafaza” amaçlı hesap açmak isteyebileceği ve mezkûr düzenleme ile Tahkimde dava açıp o ülkelerden paralarını isteyenlere; “Benim kanunumda haczedilemez diye bir madde var ben buna izin veremem ” diyerek güvence sunulacağı ifade edilmektedir!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.