Turan Yılmaz

Turan Yılmaz

Protein tozları zararlı mı? Hangisini tercih etmeliyiz?

Protein tozları zararlı mı? Hangisini tercih etmeliyiz?

HER SPORCUNUN TERCİH ETTİĞİ SUPPLEMENTLER!

PROTEİN TOZLARI CİDDEN ZARARLI MI?

SPORCU ÜRÜNLERİNDEN HANGİLERİNİ TERCİH ETMELİYİZ?

Evet yazıma başlamadan önce sizlere şu sözle hitap etmek istiyorum.

“Her şey zehirdir. Önemli olan dozdur.”

Özellikle son zamanda vücut geliştirme ve direnç sporlarında herkesin gündem maddesi olan supplementler.

Supplementler zararlı mı?

Hayır. Supplementler yeteri kadar su tüketimi olduğu müddetçe vücuda zararlı değil aksine yararlıdır.

Supplementler nedir?

Supplementler birer takviye gıdaları ve amino asitlerdir. Misal kırmızı ette bulunan ve kaslarımızın ihtiyacı olan creatine gibi ya da çok yemek yiyebilen biri değilsek ihtiyacımız olan proteini tüketmek için kullandığımız whey protein tozları gibi.

Supplementleri kullanırken neye dikkat edilmesi gerekmektedir?

Supplement kullanmaya karar verdiyseniz, supplementleri gün içerisinde tamamlayamadığınız makro ve mikro değerlerinizi tamamlamak için kullanmanız gerekmektedir. Örnek olarak bir protein tozunu öğünden saymamalısınız.

PEKİ ALMANIZ GEREKEN VE SİZE YARARI OLACAK SUPPLEMENTLER HANGİLERİ?

1:) CREATİNE

Creatine türkçe adıyla Kreatin, Omurgalı canlılarda doğal olarak oluşan ve kas hücrelerine yağları indirgeyerek enerji desteği sağlayan organik bir amino asittir. Yediğimiz kırmızı ette bile rahatça bulunabilen creatine günlük 5 gr (1 ölçek) dozlarında kullanılır. Bazı sporcular ise belirli haftalarda yükleme diye tabir ettiğimiz dönemlerde 20 gr (4 ölçek) kullanabilir. Su tutumu oluşturduğunu unutmayalım ve en faydalı supplementtir. Kullanan birisi olarak ağırlıklarımı arttırmaya başladığım dönemde kullandım. Kesinlikle başlangıç-orta-ileri seviyedeki tüm sporcuların kullanması gereken ve düzenli olarak takip edilmesi gereken bir supplementtir.

2:) KAFEİN

Kahveden aldığımız kafeindir aslında kendisi. Fakat kafein supplement olarak pre-workout dediğimiz bir etkiye sahip olmanın yanı sıra performansı çok yüksek oranda arttırmaktadır. Antrenmandan otuz dakika önce alınan bir kapsül kafein (200 mg kafein) gücünüzü ve odağınızı büyük oranda arttıracaktır. Her seviyedeki sporcunun tüketmesi gereken bir üründür. Kilo verme dönemindeyseniz size birebir yardımcı olacak metabolizmanızı hızlandıracak ve gün içerisinde dinç tutacaktır. Kullanan birisi olarak lütfen öğleden sonra tüketmeyiniz yoksa uykusuz gecelere “Merhaba.” diyebilirsiniz!

3:) Whey Proteinler ve İzole Proteinler

Bir ara haberlere de konu olmuştur kendisi. Şunu söylemeliyim ki üretilen sütten ve peynirlerinden geriye kalan tozdur aslında Whey Protein.

Beslenmesini tam olarak yapan ve geriye kalan makroları tamamlayamayan kişiler tercih etmelidir.

Asıl olarak günlük protein ihtiyacını karşılayamayan insanların kullanması gerekmektedir. Basit bir mantıkla kilonuz 100 olsun. 100x2gr dan = 200 gr protein yemek sizin kas kazanımızın olduğu protein değeridir. Buda iki kilo haşlanmış tavuk yemeğe gelmekte. Fakat bir protein tozunun ölçeğinde hem 30 gr protein bulunuyor hem de aromalı.

4:) ZMA

Uykunuzdan hiç verim alamıyorsanız. Hem bir önceki yazımda bahsettiğim uyku ve önemini okuyabilirsiniz. Bir de supplementi kullanabilirsiniz.

Çinko, Magnezyum ve B6 bileşiğidir. Çinko kaslarınız ve bağışıklık sisteminiz için büyük rol oynar. Magnezyumda uykunuz yenilenmeniz ve kas sağlığınız üzerinde büyük rol oynar. Kullanan birisi olarak şunu belirtmeliyim ki o kadar rahat bir uyku çekiyorsunuz ki sabah filmlerdeki gibi güneşi selamlamak istiyorsunuz.

Supplementler konusu bu kadardı. İlerleyen yazılarımda makro ve mikroların önemine değineceğim. Antrenman programları ve türleri hakkında da videolu içeriklerle karşınızda olacağım.

“Siz başarılı insanlar çalışmaya devam!”

Esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Turan Yılmaz Arşivi