Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Corona Sonrası?

Corona Sonrası?

Corona Sonrası?

1 yıla yakındır Dünya Corona illetiyle uğraşıyor. Ülkemize ise yaklaşık 3 ay gecikmeyle sirayet etti. Corona ile ilgili birçok komplo teorisi var. Kafa karıştıran birçok sorulardan bazılarının kaynağını Çin oluşturuyor. Çin’in sadece bir eyaletinde görülmesi, diğerlerine yayılmaması, Vietnam gibi komşu ülkelerinde görülmeden tüm dünyaya yayılması, Çin’de çok hızlı bir şekilde etkisini kaybetmesi ve aşısını Çin’in dünyaya pazarlamaya başlaması sorulardan bazıları.  Maske ve mesafe gibi alınan tedbirlerde de soru işaretleri olmasına rağmen biz bunlardan ziyade eğitim ve ruh sağlığı ile ilgili okuyucularımızın dikkatini çekmeye çalışacağız.  

Corona virüsünü ilk etap’ta dikkate almayan insanımız, daha sonra vakıalar arttıkça, geniş bir çevreye sirayet ettikçe, bu sefer tüm gündemleri Corona olmaya başladı. Corona ile yatıp, Corona ile kalkan birçok insan maalesef ruh sağlığını etkileyecek derecede Corona’dan korkmaya, endişelenmeye, kaygılanmaya başladı.

Bu korkuların neticesinde, psikiyatri servisine yatmak zorunda kalan, intihar eden, OKB (Obsesif Kompulsüf Bozukluğu) teşhisi konulan insanlarımız çoğalmaya başladı. Yetişkinlere göre çocuklarda farklı sıkıntılar görülmeye başlandı. Eve kapanmalarıyla birlikte asosyalleşmeleri, devamlı ekrana maruz kalmaları, aile ile çatışmalarının çoğalması yanısıra eğitimleri de ciddi bir probleme dönüştü. Ebeveynlerinin aşırı baskısıyla beraber, devamlı ölüm ve hastalık haber bombardımanına tutulan çocuklarda, Corona’dan sonra birçok travma ve problem gündeme gelmeye başladı, artarak devam etme ihtimali yüksek. Yetişkinler ve çocuklar, ölüm korkusu başta olmak üzere, çeşitli takıntıların ve korkuların esiri olacaklar. Corona’dan kaçarken, psikiyatriye yakalanma ihtimalleri muhtemeldir.

Corona’dan korkmayalım mı, sorularınızı duyar gibi oluyorum. Tabii ki, Corona’a ile ilgili tedbirli hareket edelim, kontrolümüzü sağlayalım. Ancak korkularımızı, endişelerimizi, kaygılarımızı zirveye taşımayalım. Tedbir ve tevekkül arasındaki çizgimizi koruyalım. İfrat ve tefrit derecesinde yaptığımız tüm işlerin eninde, sonunda bize sıkıntı olarak geri döndüğünü bilelim.

Olaylar karşısında, Allah’ın insanlara bahşettiği aklımızı kullanalım. Süreci buna göre değerlendirelim. Medya’dan gelen haberleri, çevremizden duyduklarımızı süzgeçten geçirelim. Kendimize buna göre bir yol haritası belirleyelim. A ve B planlarımız olsun. Hafif olursa yapacaklarımız, ağır olursa yapacaklarımızı not alalım. Bunun yanısıra hastalık öncesinde bağışıklık sistemlerimizi güçlendirecek ek besinler, c ve d vitaminleri, bitkisel destekler alalım. Hastalık sonrasında ise verilen ilaçların yanısıra muhakkak alternatif tıbbı değerlendirelim. Bunları yaptıktan sonra tedbir bizden, taktir Allah’tan diyebilelim.

Öncelikli olarak gelen haberlere ve çevremizdeki etkilere baktığımızda kişiden kişiye değişmekle beraber virüs kimi insanlara nezle-grip, kimi insanlara akciğer kanseri etkisi yaparken, kimi insanlar virüs ile ilgili hiçbir etki yapmıyor. O zaman daha önce bu hastalıklara gösterdiğimiz reaksiyonun daha fazlasını biz neden Covid’e gösteriyoruz diye düşünelim.

Bunda tabii ki, günlük açıklanan vaka sayıları ve medyanın rolü çok yüksek. Belki vakalar daha nezle-grip’ten ölenlerin sayısını yakalamamasına rağmen, kanser gibi daha çok riskli, çeşitli ve yaygın olan hastalıkları bu kadar gündeme getirmezken, Corona’nın başköşeye oturtulması insanları korkutuyor ve tedirgin ediyor.

Corona’dan korunmak için aldığımız tedbirleri, her an kapımızı çalabilecek diğer hastalıklar, kazalar için almazken neden bu kadar korkuyoruz. Acaba ölüme bu kadar yakın olmak mı bizi çaresizliğe itiyor. Ya da büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkemizin kaza ve kadere olan inancı mı zayıfladı? Olaylar karşısında, inanç en güçlü silahımız olmalı.

Eğer kendi bilinç düzeyimizi yükseltemiyorsak, korkularımız, endişelerimiz, kaygılarımız her geçen gün artıyorsa o zaman, erken bir dönemde profesyonel bir destek alalım. Eğer ağır bir seviyede değilse, önce psikologlardan, terapistlerden terapi alalım. Ancak ileri seviye de ise muhakkak psikiyatri uzmanından destek alalım. Biran evvel sağlıklı günlere dönmek dua ve temennisiyle, sağlıcakla kalın.

Aile ve Çocuk Danışmanı Özcan Dalgıç

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR