Yüz yüze iletişim unutuldu
Yüz yüze iletişim unutuldu
Bir kişiyi karşımıza alıp gözlerinin içine baka baka konuşmayı unuttuk. Biz konuşurken takınacağı mimik ve hareketlerle sözümüzün etkili olup olmayacağını bilemez olduk. Artık günümüzde bütün iletişim sosyal medya üzerinden sağlanmaktadır.
Halbuki bundan çok değil on sene önce kişiler arasındaki en etkili iletişim yönetimi yüz yüze olanıydı. Samimiyet, saygı, sevgi, mimik hareketlerinin katkı sunduğu yüz yüze iletişim yöntemini ne yazık ki gelişen teknoloji ve imkanlar sayesinde unutmaya başladık.
Özellikle 21. Yüzyılda gelişen ve değişen teknoloji beraberinde sanal iletişimi de getirdi. Hepimizin çokça yakındığı ama bir türlü vazgeçemediğimiz “sanal iletişim ve etkileşim” yöntemi her geçen gün yüz yüze iletişimi unuttururken, yeni bir sorun alanı da oluşturuyor.
Özellikle sosyal medya kullanımının yaygınlaştığı, ilkokuldan başlayıp da ileri yaşlara kadar hemen herkesin bir facebook, twitter, ınstagram, youtube ve daha birçok sosyal medya hesabına sahip olması, buralarda kendilerini “özgürce” ifade etmeleri ve bu alanların yeterince denetlenememesi yeni bir problemli alan oluşturdu.
Öyle ki birini ziyaret etmekten sıkılan, birine derdini anlatmaktan kaçınan, birinin hal ve hatırını sormaktan üşenen, birine sitemini dile getirmekten çekinen kişi, kendine “müdahalesiz” ve cüzi bir maliyeti olan yeni bir alan bularak istediği her şeyi yazma, ifade etme “özgürlüğü” yakaladı. Böylece yüz yüze iletişim unutulur hale geldi.
Sanal iletişimde çoğu kez muhatabın gerçek olup olmadığı, yazılanların hangi yaş ve cinsiyet grubuna dahil olup olmadığı ve karşınızdakinin surat ifadesi, mimik hareketlerinin ne şekilde olduğunun bilinip bilinmemesi sağlıksız iletişimi besliyor.
Annesine, babasına, eşine, dostuna, arkadaşına, amirine, memuruna, yöneticisine, iktidarına, muhalefetine sitem eden, derdini anlatmaktan kaçınan, içindekini dökmek isteyenler için sınırsız bir alan haline gelen sosyal medya, aynı zamanda yeni bir nesil oluşturuyor. Bunu asosyal iletişim nesli diye ifade etsek yanlış olmaz herhalde.
İnsanlarla yüz yüze iletişim konusunda kararlı olmalıyız. Mecbur kalmadıkça mesaj yazmak yerine muhatabı ile yüz yüze konuşmaktayız. O zaman duygu düşünce ve istediklerimizi daha iyi anlatabiliriz. Ancak günümüzde sosyal medya çıktı yüz yüze iletişim ne yazık ki öldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.