Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Yoğun bakımdaki hastalarda ziyaret edilebilecek

Yoğun bakımdaki hastalarda ziyaret edilebilecek

Dün Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatan bir yakınımı ziyarete gitmiştim. Hastanenin yoğun bakımında yatan yakınımı görmem mümkün olmadı. Çünkü yoğun bakım ünitelerinde ziyaret yasaktı. Ancak son bakanlık genelgesiyle artık yoğun bakımdaki hastaları yakınlarından sadece bir kişi görebiliyordu.

Sağlık Bakanı  Dr. Fahrettin Koca, yoğun bakım servislerinde hasta ziyaretine imkân tanıyan genelge düzenlemelerini kamuoyuna açıkladı. Bu genelge sağlık hizmetlerinin insanileşmesi yönünde atılmış önemli bir adımdır.

Bugün birçok ülkede insanların sevdiklerinin ameliyatlarına veya yoğun bakım ünitelerine uygun şartlarda girmesi, yakınının elini tutarak ona psikolojik ve manevi destek vermesi mümkündür. Ülkemizde tabulaştırılmış bir hijyen anlayışıyla, ameliyathane veya yoğun bakım ünitelerine, hasta yakınları sokulmamakta veya ancak bir sağlıkçı tanıdık, yani torpil aracılığıyla ziyaret gerçekleşmektedir.

Bu genelge ile adeta tıbbi hapishane koğuşlarına dönen yoğun bakım ünitelerindeki hastalarda ziyaret edilebilecek. Hastane yönetimleri, hasta yakınlarının, steril ortamlara veya yoğun bakım ünitelerine hastaya psikolojik ve manevi destek vermek üzere girmelerine sınırlı olarak müsaade edeceklerdir.

Sağlık Bakanının  sağlık hizmetlerini insanileştirme çabasını kutluyorum. Şimdiye kadar

enfeksiyon bahanesi öne sürülerek, yoğun bakımda yatan hastalar yalnız kalmaktaydı.

Hastanın bilinci açık olduğunda sevdiklerini görmeden, belki vasiyetini söyleyemeden, bilinci kapalıyken bile sevdiklerinin varlığını yakınlığını hissetmeden yalnız, kimsesiz ve tek başına ölmekteydi.

Artık Sağlık Bakanlığının bu genelgesi ile bu tür sevimsiz uygulamalar ortadan kalkmıştır. Yoğun bakımda yatan hasta yakını ziyaret edebilecek ve ona desteğini gösterebilecektir. Güzel ve insancıl uygulamayı kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR