Yerli üretim ve tüketime özen göstermeli
Her yıl Aralık ayında kutlanan “Yerli Malı Haftası”nın sadece yemek yemek olmadığını şimdi daha çok anlıyoruz. Ülkemizde üretilen ürünlerin kullanılmasını amaçlayan ve konuda öğrencilerin bilinçlenmesini amaçlayan hafta, gugünlerde ne kadar önemli olduğunu ispat etti.
1929 yılından bu yana okullarımızda kutlanmakta olan “Yerli Malı Haftası”, ekonomide daha bağımsız ve daha güçlü olmak için yerli üretimi ve yerli malı ürünlerin tüketilmesi konusunda büyük önem taşımaktadır.
Günümüzde yabancı mallarla kendi mallarımız rekabet edecek seviyeye gelmiştir. Artık bir çok yabancı mala duyulan özlem azalmıştır. Çünkü yurdumuzda yapılan mallar hiç de yabancı mallardan aşağı değildir. Yurdumuzun zengin olması, yeni fabrikaların açılması ve vatandaşlarımıza yeni iş imkanlarının doğması için, paramızın yurt içinde kalmasını sağlamak için yerli üretimleri kullanmamız çok önem taşıyor.
Bunun için de bütün ihtiyaçlarımız için yerli malı satın almak ve kullanmak gerekir. Son yıllarda ABD’nin ülkemize olan ekonomik saldırısı sonrasında artan kur fiyatları ve içimizdeki İrlandalıların fırsattan yaralanarak fahiş fiyatlar yapması halkımızca oldukça tepkiyle karşılandı.
Yapılan bu ekonomik saldırı bize yerli malı kullanmanı ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak bir sorun varda. Vatandaş alışveriş yaptığı esnada hangi ürünün yerli hangi ürünü yabancı olduğunu pek anlayamıyordu Çünkü bugüne kadar yerli malı olduğunu gösteren bir işaret yoktu. Ancak bu değişti.
Artık Ticaret bakanlığı tarafından 3 Ekim’den itibaren tüm ürünlerde ürünü yerli üretim olduğunu gösteren bir logo tasarlandı ve bu logo etiketlerde bulunmak zorunda. Karar 18 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve yayımından 15 gün sonra yani 3 Ekim tarihinde yürürlüğe girecek.
Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih,Üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret.” hususları eklendi. Bakanlık bu doğrultuda tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte “Yerli Üretim” logosu hazırladı.
Buna göre; “Yerli Üretim” logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde, ayrıca tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde olması zorunluluğu getirildi.
Paramızın yabancılara akmaması, yerli üretimin teşvik edilmesi ve Türk ekonomisinin güçlenmesi için yerli malı kullanmalıyız. Yabancı para birimi ile değil Türk lirası ile alışveriş, kiralama ve borçlanma yapmalıyız. Yabancı egomonyasından kurtulabilmek için herkes yerli üretim kullanmalı ve tüketmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.