Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Yeni yılda yeni bir insan

Yeni yılda yeni bir insan

2018 yılına girdiğimiz yılın bu ilk gününde yeni bir yılla birlikte yeni ve iyi bir insan olmak için hepimiz çalışmalıyız. İyi bir insan olmanın ilk yolları öncelikle ailelerden ve sonrada okullardan geçmektedir.

Çocuklar anne ve babalarını rol model aldıkları için anne ve babaların konuşma ve hareketlerinde çok dikkatli olmalıdır. Bir şeyi söylemekten daha çok fiili olarak uygulamaya koymalı ve çocuklarına örnek olmalıdır.

Bir insan profesör olabilir, ancak diğer insanları statüsü nedeniyle hor görüyorsa bence o insanın ne bildiği beni çok fazla ilgilendirmiyor. İşte duygusal zeka insanlara saygı duymayı, onları hoş görmeyi gerektirir. Bunu da çocuklar görerek, model alarak öğrenirler.

Aynı şekilde bir öğretmenin sınıfta bir çöp gördüğünde nutuk atmaya başlamak yerine o çöpü alıp çöp kovasına atması daha etkili bir öğretme yöntemidir. İşte bu ve bunun gibi ayrıntılar çocukların bilgi yüklü robotlar yerine sevgi dolu insanlar olmasını sağlar.

Anne ve babalardan sonra çocukların en çok etkilendiği kişilerin başında gelen öğretmenlerin de öğrencilerine gerçekten iyi birer model olması gerekmektedir. Derste uzun uzun sigaranın zararlarından bahseden bir öğretmenin ağzının sigara kokması, yani sınıftan çıkar çıkmaz okulun dış duvarının hemen yanında  sigara içmesi eminim ki o çocuklara bir ders boyunca anlattıklarından çok daha farklı şeyler anlatmaktadır.

Eğitim ordumuzun vefakar öğretmenleri çocuklarımıza rol model olmanın  önemli bir parçasıdır ancak çocuklar yaşları gereği toplumdan, televizyondan ve güncel gelişmelerden de etkilenirler. Anne babasından özellikle birçok şey alırlar. Bu faktörlerin çocuğu iyi yönde etkilemesi için de toplu iletişim araçlarının devreye girmesi ve hem anne-babanın eğitimine katkıda bulunması hem de çocukların gelişimine katkıda bulunması gerekmektedir.

Günümüz dünyasında çocuklarımızın geleceği bakımından yapmamız gereken çok şeyler vardır. Bunun da en başında dürüst insan olmak gelmektedir. Aslında çocuk yetiştirmek başlı başına bir sanattır. Bunu başarı ile yapmak için hepimiz, öğretmenlerle işbirliği içerisinde çok çalışmalıyız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR