Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Ülkemizin deprem gerçeği

Ülkemizin deprem gerçeği

Ülkemizin deprem gerçeği

Deprem bilimcilerine göre İstanbul'da olması mühtemel bir deprem için çeşitli açıklamalar yapılırken, deprem Elazığ'da karşımıza çıktı. Doğu Anadolu Fayının kırılması üzerine Elazığ'da 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle aniden ortaya çıkan titreşimlerin, dalga dalga yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayını, deprem olarak tanımlıyor bilim adamları. Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrama olasılığımız ne yazık ki gerçektir.

Ülkemizin  yüzde 92´sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun yüzde 95´inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98´i ve barajlarımızın yüzde 93´ünün deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir.

Bugünkü bilim ve teknolojinin depremi önleme olanağı yoktur. Olacağı zamanı önceden tahmin etme olanağıda henüz yoktur. Ancak fay hatları bilinmekte, çalışan faylar üzerinde bir enerji birikimi olacağı, günü gelincede bunun boşalacağı tahmin edilmekte.

Depremin oluşumunu önleme olanağı yok, fakat depreme karşı alınacak pek çok önlem var. Korunma tedbirleri elimizde. Devletin alacağı tedbirler var. Kişilerin kendinin alacağı önlemler var. Can ve mal kaybını en aza indirme olanağı var. Örneğin Japonya bizden hareketli bir deprem kuşağı üzerinde olmasına rağmen, başından alınan pek  çok tedbirle kayıpları en aza indirebilmekte.

1999 da yaşadığımız Gölcük Depremi ile nelerin eksik olduğu ortaya çıkmıştı. Aradan yirmi yıl geçti hiç kuşkusuz bu süre içinde çok tedbirler alınabilirdi. Bırakalım almayı örneğin 2000 yılında B. Ecevit hükümeti döneminde konan deprem vergileri, bu güne kadar toplanan deprem paraları ortada yok. Sözde çürük yapılar yıkılıp depreme dayanıklı binalar yapılacaktı. Milyonlarca liranın yerinde yeller esiyor.

Deprem ülkemizin gerçeğidir. Siyasi rant ve çıkarlarla üstesinden gelemeyiz. Deprem adına toplanan paralar, önlem için harcanmalı, depreme karşı ulusal birlik, beraberlik ve dayanışma örnekleri sergilenerek kayıpları en aza indirebiliriz. Geçtiğimiz gün Elazığ ve Malatya'da meydana gelen depremi yaşayan yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletir, vefat edenlere de Allah'tan rahmet dilerim. Milletimizin başı sağolsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR