Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Türkiye’nin ufku açıldı

Türkiye’nin ufku açıldı

Özellikle 2010 yılından itibaren yüzünü Afrika ve Asya ülkelerine dönen Türkiye ekonomisi, bu ülkelerde gözle görülür faaliyetlere de imza atmakta. Belki haritada bile yerini bulmaya zorlanacağımız Afrika ülkelerinin ülkemize olan bağlılığı ise günden güne artmaktadır.

Konyalı sivil toplum örgütlerinin ve yardım kuruluşlarının  faaliyetlerini Afrika ülkelerine yöneltmesi sonucu bu ülkelerden de çok sayıda ziyaretçilerimiz olmakta. MÜSİAD bu konuda önder diyebileceğimiz önemli bir sivil toplum kuruluşu.

Son olarak Afrika ülkeleri büyükelçileri ve ticaret ateşelerini Konya’da ağırlayan MÜSİAD, Konya ile Afrika ülkeleri arasında köprü görevini layıkıyla yapmaya gayret gösteriyor. Geçtiğimiz gün ziyaretine gittiğimiz MÜSİAD eski başkanı Dr. Lütfi Şimşek’in anlattığı bir olay, Afrika’nın niçin Türkiye’yi tercih ettiğini açıkca göstermektedir.

Mısır’da bir kamu kuruluşu un fabrikası yapmaya karar verir. İsviçre’den bir firma bu un fabrikasını yaklaşık 12 milyon 500 bin dolara kurar. Un fabrikası çalışmaya ve üretmeye başlar. Bu fabrikadan memnun kalan Mısır kamu kuruluşu yeni bir un fabrikası için ihale açar.

Konya’mızda bulunan bir un fabrikası makinaları imalatcısı bir  firmada bu ihaleye katılmak ister. Mısırlılar kabul eder. Kıyasıya yapılan pazarlıklar sonucunda İsviçreli firma 3 milyon 250 bin dolara, Konyalı firmada 2 milyon 500 bin dolara kadar iner. İhale sonucu da tabii ki Konyalı firmada kalır.

Daha önce 12 milyon 500 bin dolardan bir kuruş aşağıya inmeyen İsviçre firmasının bu kadar fiyatı aşağıya çekmesi de herkesi hayrete düşürür. Demek ki Batılı sanayiciler yıllardır Afrika ülkelerini müstemleke olarak görüp yıllardır sömürmüşler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev yaptığı süre zardında 23 Afrika ülkesini gezmesi ve Türk iş adamlarına buralarda yatırıma çağırması boşuna değil. Batılının yıllardır kanını emdiği Afrika ülkeleri de Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine Türk iş adamlarının oraya gitmesi sonucu artık kendilerine geldiler. Ne kadar sömürüldüklerini gördüler.

Türkiye, bölgesindeki liderliğini adım adım ve böylelikle sağlamlaştırmaya çalışmaktadır. İş adamlarımızın buralara yapacakları yatırımlarla hem istihdam ve hem de KDV kazancının yanı sıra ekonomimizde de büyük bir gelişme yaşanmaktadır. Afrika ülkelerine yapılacak yatırımlar ile hem buradaki ülkelerinin de gelişmişliğine ve refah düzeyinin artmasına vesile olunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR