Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

“Selfie”den “selfitizm”e

“Selfie”den “selfitizm”e

Ramazan ayına girmemizle beraber sosyal medyadaki paylaşımlarımızda artmaya başladı. Ramazan nedeniyle pek dışarı çıkamayanlar ya da dışarıya çıkmak zorunda kalanlar da sosyal medyayı paylaşmaya bayılıyorlar.

 

Bunun en son örneğini  bir çok kişinin ölümünden sorumlu tutulan bir kişiyi yakalayan polisler, gözaltında iken çekilen selfie görüntüleri ile verdiler. Bir katili yakalamak asli görevleri olan polisler o kişiyi 3 yıldır yakalayamamanın psikolojisi ile katilin aklını överken aynı zamanda kendi aklını da cep telefonuna gömmüş oluyor.

 

Bu olay toplumsal olarak nasıl bir psikolojik ve ruhsal hastalığın içinde olduğumuzun da bir göstergesidir. Maalesef bu hastalıklı ruh hali yöneticisinden memuruna, profesöründen öğrencisine, zengininden fakirine, erkeğinden kızına topluma nasıl bulaştığını ve ne kadar hızla ilerlediğinin yeni örneklerini görmekteyiz.

 

Öz çekim ya da orijinal ismiyle  “Selfie”; elinde akıllı telefonu bulananların aklını fazla kullanmasına gerek kalmadan, vücudunu atabildiği kadar geriye doğru atması, elini uzatabildiği en uzak noktaya kadar uzatıp başını veya neresinin görünmesini istiyorsa orasını cep telefonunun kadranına sığdırması ve deklanşöre basmasıyla gerçekleşiyor..

 

Telefonlar akıllandıkça, akıllı binalar çoğaldıkça, bütün hayatımızı akıllı makineler yönettikçe, insanlar akıldan yoksun hale geliyor. İnsanların kendi kendini çekmesi, kendi çektiği resme bakıp eksiğini tamamlaması, çektiğini sosyal medyada günde defalarca yayınlamasının neresinden bakarsanız bakın sorunlu bir durum olduğunun farkında olmayan yoktur sanırım.

 

Toplum içinde yaşıyorsunuz, sizin resminizi çekecek onlarca insan var ama siz hiç kimseden yardım talep etmeden, kendinizi kendi elinizle dev aynasına koyuyorsunuz.  O aynaya baktıkça kendinizi dev gibi görüp mutluluk ve öz güven kazanıyorsunuz. Bu olayı gerekli gereksiz her yerde her ortamda tekrarlıyorsunuz.

Bu sorunlu durum,  selfie veya özçekim adına ne derseniz deyin ilk ABD ‘de ortaya çıktı ve dünyaya yayıldı. Zaten bütün bulaşıcı hastalıklar, oradan çıkıp dünyaya yayılmıyor mu?

Bu bulaşıcı hastalığın adını yine aynı ülkede faaliyet gösteren Amerikan Psikologlar Derneği (APA) ruhsal bir bozukluk olarak açıkladı. Bu hastalığın adını “selfitizm “olarak adlandırdı.

Umarım bu hastalığı dünyaya bulaştıranlar bu hastalığın tedavisinde kullanılacak ilacı da çabuk piyasaya sürerler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR