Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Referandum sonunda yüz yüze bakacağız

Referandum sonunda yüz yüze bakacağız

Hafta sonu itibariyle bazı iş çevrelerini ve arkadaşları ziyaret etme imkanı buldum. Yapılan sohbetlerde gösterdi ki, referandum kampanyası basılı ve sosyal medyada olağanüstü şiddetiyle devam ederken vatandaşlar arasında da aynı şiddetli tartışmalar yaşanıyor.

“Evet” ve “hayır” cılar arasında yaşanan tartışmaların bazen dozu kaçıyor ve kalplerde kırılıyor. Nedense normal olarak tartışmayı ve fikir mücadelesi etmeyi bir türlü beceremiyoruz. Çok ağır suçlamalar, hakaretler ve tehditler sıradan ve normal görülüyor artık.

Vatandaş olarak fikrimize sahip çıkarak medeni ve soğukkanlı bir tutumla eleştirmeyi öğrenemedik bir türlü. Belli bir noktadan sonra sesimizi en üst perdeye çıkararak kalpleri kırıyoruz. Her şey siyah beyaz, her şey ya iyi ya kötü, her şey varlık yokluk meselesi, her şey vatanın birliği ve bütünlüğünden yana olmak veya olmamak gibi algılanmaya başlıyor.

Yaşanan tartışmalara aslında birinin çıkıp dur demesi gerekmektedir. Biri çıkıp “durun arkadaşlar” demeli. Referandumdan sonra da komşu olmaya devam edeceğiz, aynı iş yerinde çalışacağız, aynı marketten alışveriş yapacağız, aynı ülkede yaşayacağız. Bu kadar germeye gerek yok demesi gerekir, birisinin.

Zaten sıkıntılı günler geçirmekte olan ülkemizde referandum nedeniyle toplumu germeye, toplumdakileri kamplara bölmeye ve kullanılacak “evet” veya “hayır” oylarını vatana ihanet söylemi üzerinden değerlendirmeye hiç gerek yok.

Önemli olan ülkemiz için bir dönüm noktası olan referandum sürecinde birlik ve beraberliğimizi her zamankinden daha çok tesis etmemizdir.Bu kadar kırıp dökerek sorunu varlık yokluk perdesinden tartışınca haliyle halk da birbirine düşman gözüyle bakıyor, kamplaşmalar, derin çatlaklar oluşuyor.

Demokrasiyi özümsemiş ülkelerde seçimler sadece sandık başında yaşanır ve kişiler oylarını vererek vatandaşlık görevini yerine getirir. Seçim arefesi süresince taraflar birbirlerini suçlayıcı dille değil, hizmet ve birliğe yönelik projeler ile tartışırlar.

Artık bizlerde birbirimizi suçlayarak değil fikirlerimizi paylaşarak ve birlik beraberlik içerisinde bir referandum süreci geçirmek istiyoruz. Çünkü referandum sonunda yine yüz yüze bakacağımız unutulmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR