Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Plastik paraya bayıldık

Plastik paraya bayıldık

Alışveriş yaparken çok kolayımıza gitti kredi kartı kullanmak. Ancak onun ödeme zamanı geldiği zaman sadece asgari ödeme tutarını ödeyerek faizin katlanmasına sebep olduk. Zaman içerisinde de içinden çıkacak bir durum kalmadı.

Peki bu hale nasıl geldik? Eskiden cebimizdeki parayı harcar iken şimdi nasıl oldu da gelecek ayların parasını da harcar bir duruma geldik. Daha elimize gelmeyen parayı harcayarak dar boğaza girdik.

Kredi kartımızın limiti dolduğunda ikinci bir kredi kartı ile birinci kredi kartının parasını ödedik, olmadı daha sonra da üçüncü kredi kartı ile ikinci kredi kartının borcunu ödemeye çalıştık. Çalıştıkca da battık.

Eskiden yorganını ayağına göre uzatan ailelere ne oldu da böylesine bir borç batağına saplandı. Hepiniz hatırlarsınızdır, eskiden bir şeyi almak için maaş almamızı beklerdik. Paramız varsa alır paramız yoksa maaş gününü beklerdik.

Herkes ayağını yorganına göre uzatır, cebindeki para kadar harcama yapardı. Ancak geçmiş hükümetler büyük yanlışlıklar yaptı. Üretim yerine tüketim ekonomisini canlandırdı, ama bizde çok savurgan davrandık, resmen gelirinden fazla tüketen bir toplum olduk.

Şimdi sonrasını düşünmeden çektirdiğimiz kartların, lüks yaşamak için çektiğimiz kredilerin derdini çekmeye başladık. Filmlerde, dizilerde yaşanan hayatlara özendik. Mahallemizde mutlu yaşamak yerine sitelerde mutsuz ve parasız bir şekilde yaşamaya başladık.

Bir güydiğimizi bir daha giymemeye, yemeklerimizi restoranlarda yemeye ve ihtiyacımız olmayan şeyleri daha almaya başladık. Büyük bir tüketim salgınına kendimizi kaptırdık.Küçülen elbiseleri geriden gelenlere giydirmemeye başladık.

Aileler gibi koca kopca şirketlerde aynı yolları izlediler. Daha sonra da ödemeler gecikince iflaslar, konkordatolar başladı. Dolayısıyla da işsizlikler meydana geldi. İşten çıkartılanlar borçlarını ödeyemediler.

Artık kendimize gelmeye ve cebimizdeki para kadar harcama yapmaya alışmalıyız.Lüzumsuz ve gereksiz harcamalardan kaçınmalı, kredi kartlarını ise kırıp atmalıyız. Plastik para olarak adlandırılan kredi kartı bizlere huzur değil huzursuzluk getirdi.Artık alışverişlerde ne kart çektirelim ne de biz çile çekelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR