Paralı poşet üzerine
1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve çevreyi korumayı amaçlayan poşetlerin paralı olması konusu daha uzunca bir süre gündem oluşturmaya devam edecek gibi. Marketlerden verilen poşetlerin paralı hale getirilmesi güzel bir uygulama.
Ancak, kimilerine göre bu karar kirliliğin önlenmesi için “çok önemli” bir kararken kimilerine göre ise “market zincirlerini ihya etmek için alınmış bir karar” dır. Biz niyetin ne olduğuna bakmıyor, sadece uygulamanın daha da genişlenmesi için yeni kararlar alınmasını istiyoruz.
İlk önce çevre için çok önemli bir karar diye düşündüğümüz paralı poşet uygulaması daha sonra gevşeyerek manav, kargo,şarküteri ve ekmek poşetleri için serbest hale getirildi. Daha sonra gelen tepkiler sonucu eczanelerin poşet uygulamasına devam kararı alındı.
Çevre kirliliği için bu serbest bırakılan poşetlerin hiç mi zararı yok? Bir de marketlerden para ile alınan poşetlerin geri iadesi olacak mı? Poşete 25 kuruş para veren vatandaş bunu markete geri götürdüğü zaman parasını geri alabilecek mi?
Bütün bu sorular vatandaş tarafından cevap bekliyor. Bir de özellikle sosyal medyadaki bazı hesap kurtları “ bu kanun market zincirlerini ihya etmek için çıkarılmıştır. Çünkü şu kadar marketin şu kadar şubesi var şu kadar şubeye şu kadar müşteri gitse şu kadar poşet eder ve şu kadar milyarlarca lira ediyor” diyerek marketlerin bu uygulamadan karlı çıkacağını söylemektedir.
Poşetlerin paralı olmasının poşet tüketimini azaltacağı bir gerçektir. Zaten bakan tarafından yapılan açıklamaya göre yasanın uygulandığı 1 Ocak tarihinden itibaren poşet tüketiminin yüzde elli azaldığı söylenmiştir. Ancak poşet tüketiminin daha çok yaygınlaşması ve vatandaşın kafasındaki soruların cevap bulması ile birlikte bu mücadele daha çok başarıya ulaşacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.