Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Pandemi süresince çocuklarımız

Pandemi süresince çocuklarımız

Pandemi süresince çocuklarımız

11 Mart tarihinden bu yana Corona Virüs ile baş etmeye çalışıyoruz. Pandemi sürecinde eve kapanılmasının ardından gün yüzüne çıkan bazı problemler oldu. Eski tarihlere baktığımızda gazetelerin ve televizyonların haber verme görevleri yavaş yavaş yerini sosyal medyaya bırakıyor. Dünya genelinde araştırmalara göre insanlar haber alma ihtiyacını 3/2 olarak sosyal medyadan karşılıyor. Ve ne yazık ki herkesin muzdarip olduğu, çoğu zaman yanıldığı ''Yanlış Haber'' sorunu gün yüzüne daha fazla çıkmaya başladı.Çoğu yetişkin bireylerin, karşılaşılan haberleri teyit etmeden, doğruluk kaygısı gütmeden dolaşıma sokması, işleri daha fazla zorlaştırıyor. Yetişkinlerin dahi bu sorunu oldukça yaşadığı bu mecralarda, çocuklar için internet ortamı oldukça büyük sorunlar yaşatabilir. Çocukların yalan haber ve bilgilere maruz kalma durumu, kalsalar bile bunu anlamaları için neler yapılabilmesi ebeveynleri düşündürüyor.

 Teknolojinin bu denli gelişme sürecinde, 5 yaşından itibaren çocuklar; telefon, tablet vb. teknolojik cihazlarla içli dışlı oluyorlar. Çocukların daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri, eğitim alanlarında daha aktif ve etkin öğrenme süreci geçirmeleri, meslekleri ve iş hayatlarını daha başarılı sürdürebilmeleri için yalan haberlerden uzak tutulmalıdır.  Bu soruna karşı, ebeveynlerin yalan haberlere ve yanlış bilgilere maruz kaldıkları dijital ortamların kullanımı esnasında, çocuklarına eşlik etmeleri, belli açıklamalar yapmaları, edinilen bilgilerin teyit edilmesini sağlamalı ve araştırmacı kişiliğini ortaya çıkarmaları gerekmektedir. Bunlar çocukları daha sağlıklı  dijital ortama hazırlayabilir. Çocukların bu tarz haberlere denk geldiği ve ebeveynleri ile paylaştıkları bilgileri; mutlaka açıklama yoluna gitmeli, doğrusunu öğrenmek için neler yapılabileceğini göstermeli.

Ailelerin, çocukların internetle zaman harcadığı anlarda göz kulak olması, birlikte zaman geçirmesi çocuklara büyük beceriler katabilir. Çocukların savaş içerikli, yaşını aşacak bilgilendirmelerin olduğu oyunları oynaması karakter gelişimine de oldukça etki etmekte. Günümüzde yaş kısıtlamasına rağmen çok küçük yaşlarda kullanılmaya başlanan sosyal medya mecraları da çocukların algı mekanizmalarına bazı deformeler kattığı gerçeğini gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi