Organ bağışını hafife almayın
Ülkemizde her yıl binlerce kişi organ bağışı beklerken hayatını kaybetmektedir. Ayrıca yine binlerce kişi ise organ bağışı için sırada beklemektedir. Özellikle böbrek ve karaciğer hastaları başta olmak üzere bir çok organ bağışı bekleyen hastaların umutlu bekleyişleri devam etmektedir.
Hemen her gün kapıya bakan ve hastaneden gelecek olan müjdeli haberi bekleyen hastalar ve aileleri günden güne adeta eriyip gitmekteler. Ülkemizde organ bağışı istenilen oranda değil. Organ bağışı yapanların sayısı az. Bu nedenle insanları bu konuda bilgilendirmek gerekmektedir.
Organ bağışı kişinin organlarının bir kısmını veya öldükten sonra tümünü başka bir insana bağışlamasıdır. Bir kişi sadece öldüğünde organ bağışı yapmaz, sağlıklı iken de bazı organların bağışı yapılabilir.
Organ nakli ile birçok kişi eski sağlığına kavuşabiliyor. İnsanların organlarına sağlıklı bir şekilde bakamaması soncunda organlarda bazı hasarlar görülüyor.Bu hasarlar hatta ölümcül bile olabiliyorlar. Bu yüzden organ bağışı gerçekten mucize bir şey yani.
İnsanlar öldükten sonra o vücudundaki organlar toprağın altında çürüyüp gideceğine bağış yapılırsa en azından insanların hayata tutunmaları için onlara bir el uzatmış olursunuz.
Bu yüzden demek istediğim organ veya kan bağışını lütfen hafife almayın..
Dinimizce büyük sevap sayılan organ nakli ülkemizde o kadar yaygın değildir. 03-09 Kasım tarihleri arası “Organ Nakli Haftası” olarak belirlenerek Organ naklinin önemi anlatılmaya çalışılmaktadır.
Organ bağışı yapmak isteyenler, serbest iradeleri ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermeleri gerekmektedir.
On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir.
Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye’de birçok devlet ve üniversite hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.