Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Kurban ibadeti

Kurban ibadeti

Mübarek Kurban Bayramına artık sayılı günler kaldı. Sadece hayvan satılan yerler değil, alışveriş yerleri de hareketlenmeye başladı. İnsanlar bu mübarek günü en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla ellerinden geleni yapmaya başladı.

Yüce dinimize göre akıllı, ergen, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın Kurban vazifesini yerine getirmesi gerekmektedir. Kurban bir diğer deyimle Allah’a yaklaşmaktır.

Kurban, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutan, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunan, zengine malını Allah’ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını veren, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtaran bir ibadettir.

Kurban, Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail’in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını canlandıran ve benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Sözlükte yaklaşmak, Allaha yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder Akıllı, ergen, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür.

Bu özelliklerin hepsine sahip olan kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir. Kesilen kurban aynı zamanda Allah’a teslimiyetin en güzel nişanesinden biridir. Allah bizleri de Kurban Bayramını en güzel değerlendiren Müslümanlardan ersin inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR