Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

İllaki tasarruf

İllaki tasarruf

Toplum olarak baş etmek için büyük mücadele verdiğimiz ekonomik sıkıntılardan kurtulmanın yolu tasarruftan geçmektedir. Bireysel, kurumsal ve devlet olarak tasarruf yaparak bu engeli de rahatca aşacağımıza inanıyorum.

Toplum olarak israfın çok olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Artık kentli, köylü, kadın ve erkek demeden hepimiz israf girdabı içine girerek yuvarlanıp gidiyoruz. Üretmeden tüketmeye alıştırdıkları için, tükettikçe de israf ediyoruz.

Tasarruf tedbirlerine önce bireysel olarak katkıda bulunmalıyız. Evimizdeki aşırı tüketimlere dikkat kesilerek, tasarruf tedbirlerini hayata geçirmeliyiz. Elektriklerin lüzumsuz olanını söndürmek, doğalgazda belli yerleri ısıtmak ve kapı, pencerelerimizi kontrol etmekle işe başlamalıyız.

Üretmeden tüketmeye olan aşırı bağımlılıktan kurtulmak gerekir. Marka bağımlılığından kurtularak yerli ürünlere dönmeli, lüzumsuz şeyleri satın almamalı ve kredi kartı denilen kolay para harcama makinesinden kurtulmalıyız. Kilolarca aldığımız bir çok ürün ya buzdolaplarında bozulmakta, ya da kilerlerde çürümektedir. Onun yerine lazım oldukca almak gerektiğine inanıyorum.

Aynı tasarrufu devlette yapmalıdır ki, tasarruf tedbirleri amacına ulaşsın. Devlette en başta makam aracı saltanatı sona ermelidir. Makam aracı ile hizmet aracı arasındaki farkı herkes bilmelidir. Makam araçlarına verilen para ve onlar için harcanan yakıt giderleri bütçede önemli bir kalem oluşturmaktadır.

Devlet kurumlarındaki personel konusunda da tasarruf yapılması gerekir. Günümüzde bir çok kartmatik memurlarını hepimiz duyuyoruz. Bir kişinin yapacağı işi birkaç kişinin yaptığını da görüyoruz ne yazık ki. Ayrıca devlet kurumlarının ihalelerine de  son derecede dikkatli olunmalıdır. Aynı işi iki farklı kurum iki farklı fiyata rahatca verebiliyor. Tabi kaybeden yine devlet oluyor.

Aileden başlayarak yukarıya doğru yapacağımız tasarruflar ile ülkemiz ekonomisine çok büyük artılar katabiliriz. Bizleri üretmeden harcamaya alıştıran kapitalist sistemi tasarruf ederek ve üreterek bertaraf edebiliriz. Yapacağımız en küçük tasarruflar bile bizlerin yarınlarını daha güzel yapacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR