Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Her insan korkar

Her insan korkar

Yaşadığımız fani dünyada bir çok başarı ya da başarısızlığın sebebi korkulardır.Korkular insanların hayatlarında var olan ve insanların hayatlarını yönlendiren olgudur.Bazı durumlarda başarı, korkularını yenmeye bağlıdır, bazı durumlarda ise korkusuz olmak kaybetmeye neden olabilir.
Bu sebeple neden korktuğun çok önemlidir. Mesela Allah korkusu, var olması gerek bir korku, kaybetme zafiyeti de aşılması gereken bir korkudur. İnsanların büyük bir çoğunluğu, varlıklarını kaybetmekten korkar. Makam, mevki, rütbe, para, mal, mülk. Bazı insanlar sevgilerini kaybetmekten korkarlar.  Bazı insanlar egolarını kaybetmekten korkarlar. Bazı insanlarda özgürlüklerini kaybetmekten korkarlar. Bazı insanlar ise korkularıyla yüzleşmekten korkar. Bazı insanlarında gelecek korkusu vardır.

Korkuların birçoğu, bu şekildedir. Fakat bazı korkular vardır ki, insanı daha çok güçlendirip, doğru şekillendirir. Mesela, yanlış yapma ve yanlış düşünme korkusu. Söylediğiniz düşünce ya da yaptığınız fiiller de bu tür korkularınız varsa, yaptığınız her eylemi ya da düşüncenizi sağlam temeller üzerine oturtmak istersiniz. Kendi fikirlerinizi dahi beyan ederken, kanıtlayarak örnek göstererek, ispatlama gereksinimi duyarsınız. Bu da sizi geliştirip, güvenilir olmanızı sağlar.
Ya da inancınızdan ödün vermekten korkarsınız. Farkında olmadan dahi, gönlünüze yanlış şeylerin girmemesi için, gönlünüzü çelik bir zırh gibi her şeyden korumak isterseniz. Bu durumu geçiştirmelik hale dönüştürüp, kafanızda ki soruların üstünü örtmeye kalkışırsanız, daha büyük endişelerle karşılaşıp, gönlünüze daha çok zarar verirsiniz.

Unutulmamalıdır ki, her insan korkar. “Ben korkusuzum” diyen insanlar dahi, korkak olarak görünmekten korktuğu için bu cümleyi söyler.
.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR