Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Erken seçim neyi değiştirecek?

Erken seçim neyi değiştirecek?

Olası bir erken seçim halinde partilerin Konya listesinde neler olur diye sorduğumuz dünkü yazımın ardından arayan bazı dostlar, listelerde pek değişiklik olmayacağını söyledi. Peki o zaman milletvekilliği aday listesi değişmeyecekse, insanlar 7 Haziran’da kullandıkları oy tercihlerini neye göre değiştirecek?

Parti listeleri aynı, parti liderleri aynı, seçmende aynı olacağına göre değişen ne ki erken seçim oluyor? Son yapılan kamuoyu araştırmaları ve anketlere göre Ak Parti’nin koalisyon çabaları partiye belli bir oy kazandırmış durumda.

7 Haziran seçimlerinde milli ittifaka oy veren Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi gibi muhafazakar partilere gönül verenlerin önemli bir bölümünün Ak parti’ye yöneleceği iddia ediliyor. Bundan önce HDP’ye oy veren bazı kişilerin son olaylardan sonra HDP’den çark ederek Ak Parti’ye  veya CHP’ye yönleneceği de konuşulanlar arasında.

Son çıkışları ile oyunbozanlıkla suçlanan  MHP, kızgın seçmeninin gönlünü alması halinde yine kemikleşmiş oy oranına ulaşacağı da söyleniyor. Çözüm sürecinin bitmesi yönünde kesin kararlılığını sürdüren MHP’nin ne kadar haklı olduğu da son terör olayları ile bir kez daha ortaya konulmuş oldu. Çünkü terörle dost olunmaz.

Eğer erken seçim olursa asgari şartlarda AK Parti yüzde 45 oy olmak durumunda. Bugün itibariyle böyle bir sonuç karşımıza çıkmış değil. 7 Haziran'ı tekrar eden bir kampanya dönemi ve aynı süreç devam ederse erken seçim bir şeyi değiştirmez. AK Parti oyunu bir, iki puan yükseltir sadece. Ancak milletvekili sayısı olarak 275'in altında kalır. Başkanlık sistemine ise hem AK Parti hem de diğer parti seçmenleri mesafesini net bir şekilde gösterdi. Başkanlık sistemi bekleme odasına alındı. Yeniden gündeminin açılması zorlama olur ve AK Parti'ye kaybettirir.

Ak Parti’nin beklenen oy oranına ulaşabilmesi için öncelikle vitrin değişikliğine gitmesi gerekmektedir. Başbakan Ahmet Davutoğlu’da büyük bir olasılıkla bu değişikliği hayata geçirmeyi düşünüyordur. Tecrübeli, deneyimli ve partisiyle barışık adaylarla istenilen oy oranına ulaşılır. Aksi takdirde erken seçim bir şey değiştirmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR