Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

E-Belediye hayatımızı kolaylaştıracak

E-Belediye hayatımızı kolaylaştıracak

E-Belediye hayatımızı kolaylaştıracak

Ülkemizde bulunan belediyelerin tek veritabanında ortak bir altyapıda, standart yazılımlarla tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda yapabilmesi ve yerel hizmetlerin elektronik ortamda vatandaşa sunulmasını sağlamak amacıyla  İçişleri Bakanlığınca E-Belediye Bilgi Sistemi Projesi hayata geçiriliyor

Hayata geçirilecek bu sistemle  vatandaşlara dönük hizmet süreçleri basitleşirken, kamu kurumları ile yerel yönetimler arasında anlık veri paylaşımı yapılabiliyor. Sistem ile vatandaş odaklı yerel yönetim yapısı oluşturularak,  vatandaşların yerel yönetim  hizmetlerinden daha hızlı, kolay, etkin ve kaliteli bir şekilde yararlanması amaçlanıyor.

Belediyelerde hizmet ve erişirlik bakımından büyük bir sıçrama yapacak olan bu sistemle belediyelerin yürütmüş olduğu inşaat izin sürelerini kısaltması da bekleniyor. İşyeri açma ve çalışma ruhsat süreçlerinin elektronik ortamda tamamlanmasıyla Dünya Bankası'nın iş yapabilirlik endeksinde Türkiye'nin 30 sıra yükseleceği öngörülen proje sayesinde yatırım ortamının iyileştirilmesinde ciddi katkılar sağlanacak.

E-belediye Bilgi Sistemi Projesi sağlayacağı tasarruf açısından Türkiye'nin en büyük projeleri arasında yer alıyor.Tamamen ücretsiz olan E-belediye Bilgi Sistemi'nde, sistemdeki belediyeler herhangi bir ödeme yapmazken, belediyelerin yıllık 3 milyar lira tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.

 Sistemde aktif  olarak kullanılan Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) Modülü sayesinde sadece toplam 2 milyon 274 bin 124 elektronik evrak işlem görürken, 7 milyon 936 bin 693 liralık tasarruf sağlandı. Belediyeler ayrıca sistem donanımı, yazılımları, lisansları ve bunların idamesi için yapılan harcamalardan da kurtuluyor.

E-belediye Bilgi Sistemi Projesi'nde üretilen verilerin sahibi belediyenin kendisi olacak. Belediyeler dışında herhangi birinin bu verilere ulaşma imkanı bulunmayacak.Geliştirilen yönetici modülüyle yönetim karar-destek mekanizması güçlendirilecek ve yönetim kolaylığı sağlanacak, belediye hizmetleri, faaliyetleri, iş ve işlemleri belediye başkanlarına ve yöneticilerine anlık olarak raporlanabilecek. 

Tüm belediyelerin sisteme entegre olmasıyla ihtiyaç duyulan entegrasyonlar sağlanacak. E-belediye Bilgi Sistemi üzerinden sunulan ve sunulacak hizmetlerin elektronik ortama taşınmasıyla vatandaşlara zaman ve mekandan bağımsız ve kesintisiz hizmet alma imkanı sağlanacak.

Bu sayede vatandaştan talep edilen belgeler artık istenmeyecek. E-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşların kullanımına sunulan E-belediye Bilgi Sisteminde, E-belediye EBYS Evrak Doğrulama, E-belediye EBYS Evrak Takibi, Belediye Ruhsat Başvurusu, Belediye Ruhsat Başvuru Sorgulama, E-belediye Dilekçe Kayıt, Belediye Bilgi Edinme Başvuruları hizmetleri yer alıyor.

Geliştirilecek mobil uygulamalar sayesinde vatandaşlara mobil cihazlar üzerinden hizmet sunulması planlanıyor. Proje kapsamında Bakanlık veritabanında tutulan vatandaşlara ait veriler 6698 sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" hükümlerine göre saklanıyor.Ayrıca 2020 yılı sonuna kadar bütün belediyelerinde bu sisteme entegrasyonu tamamlanmış olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR