Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Avantaj Cazibeyi Arttırır

Avantaj Cazibeyi Arttırır

Gazetemiz Anadolu’da Bugün, koronavirüs salgını dolayısıyla ekonomik olarak zor günler içerisinde olan esnaflara yönelik üzerine düşeni yaptı. Manşetler atıldı, çağrılarda bulunuldu.

Bu haberleri gördükten sonra eşe, dosta soruyorum; Çay, şeker gibi ihtiyaçlarınızı nereden karşılıyorsunuz, mutfak malzemelerinizi nereden alıyorsunuz diye. Kimileri aynı alışkanlıklarına devam ediyor, kimileri de yerel esnaftan alışveriş yapıyor. Gazetemiz muhabirinden, köşe yazarına kadar hepimiz kendi adımıza sınavda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Daha başarılı olabilir miyiz bunu değerlendireceğiz sizlerden gelen geri bildirimler ile birlikte…

Yerel esnaflardan alışveriş yapılması noktasında özendirme adına atılacak her türlü adım değerlidir. Bu sebeple yapılan kampanyalar oldukça yerindedir. Hepimizin mahalle esnafları ile komşuluk hakkımız, hukukumuz var. Yapılacak her türlü alışveriş zor günler geçiren esnaflara güç ve destek olur. Her şeyden evvel hepimizin zor durumdaki komşularımıza yardımcı olmamız gerekiyor.

Yıllardır söyler dururuz; Mahalle bakkalları başta olmak üzere diğer esnafların, marketler zinciri firmalar ile fiyat ve çeşit bakımından rekabet etmesi imkansız diye. Bu sebeple küçük esnaf, büyük marketlerin gücü karşısında adeta eriyor. Bunu durdurmak adına destekler, yasal düzenlemeler yapılması lazım. Ayrıca vatandaşların alışverişlerini yerel esnaflardan yapması önemlidir. Herkes de bunu bilir. Fakat birçok bildiğimiz konuda olduğu gibi bu konuda da pratikte tablo istenen seviyede değil.

Şimdi işin bir de şu yönü var; Vatandaş artık kuruşun hesabını yapıyor. Bir ürünün fiyatı ucuz oldu mu nerede olursa olsun vatandaş gider oraya yönelir. Ne komşuluğa bakılır, ne akrabalığa. Peki, ne yapılmalı? İlk aklıma geleni söyleyeyim; Geçmişte deftere işlenen uzun vadeli borçlar yerel esnafın cazibesini arttırıyordu. Veresiye defterini rafa kaldıran esnaf bu defterleri yeniden çıkarabilir. Bunun uygun olup, olmadığı tartışılır fakat şurada hemfikir olabiliriz ki avantajlar cazibeyi arttırır. En güçlü olduğun yönü öne çıkarırsan caziben artar. Bu noktada bazı yerel esnafların güncelleme yapması lazım diye düşünüyorum…

Herkese iyi hafta sonları. Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR