Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

741. Anma törenleri başlıyor

741. Anma törenleri başlıyor

Bu yıl da  Hazreti Mevlana’nın vefatının 741. yılı nedeniyle çeşitli anma törenleri düzenlenecek. Bununla ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenlendi. Bu toplantıya ben gitmedim ancak programı görme şansım oldu.

741. anma törenlerinde de yine hiçbir düğün gecesinde beceremediğimiz gibi ölçüyü yine tutturamadığımız görülmektedir. Mevlana törenlerini sadece sema yapan, birkaç konferanstan ibaret sanmaya devam ediyoruz. Bence Hazreti Mevlana’ya büyük haksızlık ediyoruz.

Hazreti Mevlana’yı anlamak sadece semadan ibaret değildir. Mevlana’nın felsefesini ve dini öğretilerini kaç kişi biliyor. Allah bilir o toplantıya katılanların yarısının evinde Mesnevi yoktur bile. Konya’da kaç tane evde Mesnevi var? Kaç kişi mesneviyi okumuştur?

Aslında yapılması gerekenler çok basit. Bir kere sadece o hafta içinde okullara kadar gidilerek çocuklara Mevlana onların dili ile anlatılmalıdır. Çocuklara Mesneviden bazı hikayeler onların anlayacağı dilden resimlenip dağıtılmalıdır.

Daha sonra Konya’da olupta Mevlana törenlerini sadece televizyondan izleyen yüzbinlerce kişiye bu törenleri görme şansı verilmelidir. Maalesef Konyalı törenlere karşı ilgisizdir. Onları da bu organizasyonun içine çekmek, onlarında katkılarına önem vermek gerekmektedir.

Bu işin hamallığını yapan acentalar, oteller ve rehberlerinde görüşleri alınarak daha güzel ve daha geniş bir anma törenleri yapılabilir. Tabi bütün bunlar birer temenni.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR