Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

RAMİZ ARDA’SIZ 33 YIL

RAMİZ ARDA’SIZ 33 YIL

Değerli eğitimci, yazar Ramiz Arda 13 Aralık 1983 günü aramızdan ayrılmıştı. Yaşadığı dönemin zor koşulları altında binlerce öğrenci yetiştirmiş, binlerce yazı kaleme almış, yaşamı boyunca eline silgi almamış bu “altın ayarında adam”ı rahmet ve minnetle anıyorum.

Yaşı en az 60 olanlar bilirlerse de, günümüzün hay- huylu koşuşturması içinde unutulanlar içinde Ramiz Arda’yı da katabiliriz.  Hay- huy içinde unutulmuş olsa da Konya’nın yüz akı akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Özcan, Ramiz Arda’nın yazdıklarından şimdilik üç kitap çıkardı. Umarım bu güzel çalışmaların arkası gelir. Tablet Kitapevi tarafından Konya’da yayımlanan bu üç kitap mutlaka okunmalıdır. Çünkü okunması için neden çok. Bu üç kitabın kısa bir tanıtımını yapmakta yarar var.

Birinci kitap; Sevda Sultanı isimli bir tarih romanıdır. Bu roman içinde geçen olaylar Selçuklu dönemi Konya’sını anlatır. Selçuklu- Moğol çekişmelerinin ön planda olduğu olaylar yalın bir dille anlatıldığından okuyanı sıkmaz. Bu romanın mutlaka okunmasını önermemin bir başka nedeni daha var. O günün Konya’sındaki günlük yaşam, sarayın ürettiği siyaset, ekonomik ve toplumsal koşullar hakkında bilgi edinileceği gibi; olaylara değişik açılardan bakıldığı için okuyanların da olaylara değişik açılardan bakmasına yardımcı olmaktadır.

İkinci kitap; Tarih Denizinden Damlalar ismini taşıyan tarih belgeselidir. İslam öncesi tarihi ve özellikle Türk tarihinin ön plana çıkarıldığı bu kitap meraklıları için bir başucu kaynaktır. Bu kitap da Ramiz Arda’nın Yeni Konya gazetesinde yazdığı uzun yazılardan derlenmiştir.

Üçüncü kitap; O Günler isminde Ramiz Arda’nın anılar kitabıdır, O Günler, yakın tarihin Türkiye’sini öğrenmek isteyenler için bulunmaz bir kitap. Türkiye’nin en ücra ve unutulmuş köşelerinde zor koşullar altında eğitim ve öğretim için verilen mücadeleleri anlatır. Bu anılar zinciri 1928’den başlayıp 1945’de son buluyor. İdealist bir eğitimci olarak her görev aldığı yerde cumhuriyetin değerlerini, devrimlerin yerleşmesini ve cahil halkın bilgilendirilmesini asli bir görev olarak algılayarak çalışıyor. Cahil köylülere okuma yazma öğretiyor, Yalnızca çocukları değil halkı da eğitiyor. Bütün bu işleri Koşulları zorlayarak, alışılagelmişin dışına çıkarak başarabiliyor. Bu kitap neden okunmalıdır? Bu soruya yanıt vermek için birçok neden var. İlk neden: 1928- 1945 yılları arasındaki Türkiye’nin hemen bütün sorunlarıyla yüzleşiyorsunuz. İlk cumhuriyet öğretmenlerinin sorunlarını, özverili çalışmalarını, Milli eğitimin ana hedeflerini birinci elden öğreniyorsunuz. Dahası da var; bu anılar yumağı içinde Anadolu köylülerinin savaşlarda kazandıkları başarıları, kahramanlıkları, çektikleri zorlukları buluyorsunuz. Bu anıların içinde Dersim olayları ile ilgili ayrıntılı bilgiler de var. Bu anı kitabını okumanız için daha pek çok neden sayabilirim. Okumanız gerek. Bu üç kitap Rampalı Çarşı’da ve Tablet Kitapevi’nde satılıyor.

Ramiz Arda’yı bir kez daha rahmet ve minnetle anarken, oğlu Orhan Arda ve değerli akademisyen Mustafa Özcan’a teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR