Konya’nın Havası Ve Kurum’a Jest
Geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana virüsle yatıp, virüsle kalkıyoruz. Uzun uzun virüs ile ilgili yazıp, çizerek kıymetli vaktinizi alacak değilim. Fakat bu virüsten alınacak dersler ve önemini iyice anladığımız ya da anlamamız gereken konu başlıkları var. Bu önemli konu başlıklarından bir tanesi de çevre ve şehircilik.
Koronavirüs dünyamıza musallat olduğundan bu yana çevrecilik söylemlerinin biraz daha yüksek sesle dile getirildiğini, öne çıktığını görüyoruz. Ben virüsün Türkiye’de ilk görüldüğü günlerde bir yandan dünyadan çevre ve şehircilik ile alakalı ortaya konan fikir ve projeleri takip ederken, bir yandan da, “Acaba Türkiye’de neler olacak” diye düşünüyordum. Çünkü dünyada virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte şehircilik ile ilgili bir değişim ve dönüşüm içerisine girileceği belliydi ve Türkiye de bundan geri kalmamalıydı…
Yukarıda bahsettiğim değişim, dönüşüm konusu ile alakalı olarak, gazeteci olmamın da verdiği avantajla Cumhurbaşkanlığı’nın ilgili biriminden bilgi almıştım. Türkiye’de daha ‘çevreci şehirler’ oluşturulmasının hedeflendiği ve yapı, mimari noktasında da plan ve projelerin yapıldığı bilgisini edinmiştim. Bugün o çalışmaların meyvelerini almaya başlıyoruz.
Bu şehirde yaşadığım, ekmek yediğim, anılar biriktirdiğim için demiyorum; Çeşitli vesilelerle birçok şehir gezdim, gördüm ama Türkiye’de bizim Konya’dan güzeli yok. Konya’nın gelmiş, geçmiş bütün başkanları gayet güzel hizmetler vermişlerdir. Bugün bu şehrin eksiği, aksağı yok mudur? Vardır. Yapılması lazım gelen, şehrin potansiyelini ortaya çıkaracak projelere ihtiyaç var mıdır? Vardır ve bu işler maddi imkan gerektirir. Bu noktada Konyalı bir Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın olması Konya için çok iyi bir avantajdır. Sayın Bakanımız Murat Kurum, Konya’da çevre ve şehircilik adına yürütülen çalışmalara, yatırımlara büyük destek sağlıyor. Gerçi sadece çevre ve şehircilik değil, Konya’ya dair ne varsa destekliyor. Tek tek proje ve yatırımları saysam herhalde gazetenin büyük bir bölümünü kaplarım. Fakat birine değinmek isterim…
Konya’da hava kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Herkesin malumudur; Hava kirliliğinin sebeplerinden biri kalitesiz yakıt kullanımıdır. Konya Tarihi Kent Merkezi ve Mevlana Bölgesinde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi kapsamında doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için saha çalışmaları başladı. Yürütülen bu projenin, ‘çevreci şehirlerin’ giderek öneminin anlaşılmaya başlandığı şu günlerde gayet yerinde bir proje olduğuna inanıyorum. Bu proje Konya’nın havasını değiştirecek inşallah. Emeği geçen ve geçecek olan herkese teşekkürü borç bilirim.
Artık Konya Büyükşehir Belediyesi de tüm bu proje ve yatırımlardan sonra Sayın Kurum’a bir jest yapıp bir caddeye yahut bir mekana Murat Kurum ismini verse hoş olur diye düşünüyorum.
Haftaya görüşmek dileğiyle. Kalın sağlıcakla…