Siyasetteki eksiklikler
Siyasetteki eksiklikler
Hani “her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” diye bir sözümüz vardır ya, onun gibi her siyasi partinin de kendisine göre bir siyaset tarzı vardır. Bu siyaset tarzları süreğenleştiği takdirde maalesef zaman zaman o siyasi partiler için de engeller oluşturmaktadır.
Mesela Ak Parti 2001 yılında kurulmuştur, hemen akabinde 2002 yılında girdiği seçimde iktidara gelmiş ve 18 yıldır da iktidar partisi olarak görevine devam etmektedir. Bu durum Ak Parti için çok güzel bir siyasi süreçtir ancak Ak Partilileri de bir atalete sevk edip, “muhalefet etme”, “muhalefet etmeyi öğrenme” gibi durumlardan uzaklaştırmış oldu. Bu durum, muhalefette sadece CHP olması nedeniyle son zamanlara kadar çok fazla engel oluşturmasa da artık Ak Parti muadili, sağ parti alternatifi, İyi Parti, Gelecek Partisi ve Deva Partisi gibi partilerin siyaset sahnesine girmesiyle bir engel oluşturma durumuna gelmiştir.
Şimdiye kadar yaptıkları siyaset karşılığında sadece cılız bir CHP muhalefetiyle karşılaşan Ak Partililer, artık CHP’nin yanında 4-5 partinin daha muhalefetiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Ve yine şimdiye kadar tek başına iktidar olmanın avantajıyla tek kendileri varmış gibi, gittikleri hiçbir yerde bir aykırı sese tanık olmadılar. Dolayısıyla da katıldıkları her ortamda muhalefet olmadığı için kendi söyledikleri doğru da olsa yanlış da olsa “doğru” gibi algılandı.
Gelinen aşamada şimdi her yerde muhalefetle karşı karşıya kalınmakta ancak bu tür karşılaşmalarda bu tür münazaralarda da maalesef Ak Partililer çok da başarılı olamamaktadırlar. Bunun en güzel örneklerinden birini mesela son yerel seçimlerde Ladik’te yaşamıştık. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay aday olarak gittiği Ladik’te beklenmedik bir bireysel tepkiyle karşılaşmış ve de akabinde bu durum, tecrübesizlikten ve beklenilmediğinden “idare edilemediği” için bir krize dönüşmüştür. Aynı durum mesela Ilgın’da kömür ocakları alanları ile ilgili yaşanmıştır. Orada beklenilmedik bir muhalefet yürüten İyi Parti’nin yarattığı krizi Ak Partililer iyi yönetememiş ve iyi yönetilemeyen kriz muhalefete “artı puan” yazmıştır.
Tabii ki bu durumu bu şekilde yazarken, Ak Parti’nin çok profesyonel biçimde iktidarı içine sindirdiğini de atlamamak lazım. Henüz bu profesyonelliğe ulaşan ikinci bir parti ülkemizde gözükmemektedir. Mesela ben eminim ki, bu yazıma istinaden, Ak Parti yönetimleri bu konuyu değerlendirecek ve söylediklerimin doğruluğunu-yanlışlığını araştıracaklardır. En önemlisi beğenseler de beğenmeseler de arayıp bir teşekkür edeceklerdir. Ama mesela diğer partilerle ilgili ne yazarsan yaz ne bir teşekkür için, ne de yazılanın yanlışlığı için aramaya tenezzül edip hesaba bile almazlar. İşte bu bile profesyonelliğin göstergesi için önemlidir.
Yine örnek olarak vereyim; Ak Parti en güçlü olduğu dönemde dahi, basına çok önem vermiştir. Hele yerel basın bu konuda çok daha şanslıdır. Diğer partiler maalesef basına destek olduklarını her fırsatta belirtirler ama programlarında bile haber için giden basın mensuplarına gereken değeri göstermekten acizdirler. Çünkü halihazırda profesyonelleşememişlerdir. Bu eleştiri CHP için de, Gelecek Partisi, Deva Partisi için de, MHP için de geçerlidir.
Gelecek Partisi ve Deva Partisi Ak Parti içerisinden ayrıştıkları için, görmüş oldukları “iktidar olma” özelliğini halen taşıdıklarını düşünmektedirler. Halbuki şu anda bu konuda yeni ve sıfırdan başlayan bir parti olduklarını görmeleri ve bunun gelişmesi için de çok daha sıcak, çok daha düzgün ve çok daha samimi iletişim içerisinde olmaları bir şarttır.
Dünyada her şeyin globalleştiği gibi siyaset de globalleşmiştir. Artık sadece en küçük lokal bölgede siyaset yaparak, tabiri caizse “kasaba siyasetiyle” siyaset yapma dönemi bitmiştir. Artık siyaset de bilgiyle, birikimle, eğitimle, iletişimle, bilimle birlikte sürdürülmektedir. Yani eskiden olduğu gibi feodal bağlarla siyaset devri de bitmiştir. Partiler artık, danışmanlarıyla, basın bürolarıyla, iletişimcileriyle hatta çay-kahve getiren personeliyle beraber eğitimli, bilgili ve birikimli kişilerle yoluna devam etmelidir. Buna uyum sağlayamayan siyasetçinin bundan sonraki süreçte siyaset yapma şansı çok çok azdır.
Dostlukla kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.