Siyaset ısınacak
Siyaset ısınacak
Artık kasım ayına girmemize sadece bir gün var. Kasım ayı siyaseten hareketli geçecek bir ay. Ak Parti’de yeni kongre için delege seçimleri kasım ayı ortalarında bitecek. CHP’de kongreler başlıyor. İyi Parti kongreleri de başlıyor. Ve bunların dışında sürekli konuşulan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın partilerinin de kasım ayı içerisinde kurulacağı söylenile gelmekte.
Ak Parti belde teşkilatlarındaki seçimlerle birlikte kongre sürecini başlatmıştı. Yani önce belde delegeleri seçilecek, sonra belde seçimlerine geçilerek belde yönetimleri ve ilçe delegeleri seçilecekti. Daha sonra ilçe yönetimleri seçilirken il delegeleri de seçilip ardından genel kongre delegeleri ile il yönetimleri seçilmiş olacak. Ve tabii ki sonra da genel merkez yöneticilerinin seçileceği genel kongrede yeni genel başkan da partinin başına geçecek. Tabii ki demokratik süreç böyle ama genelde Ak Parti’de “demokratik uzlaşma” adı altında adaylar uzlaşmayla belirlenerek, tek liste ve tek adayla seçimlere gidildiğini biliyoruz. Ak Parti’de bunların dışında genel kongrede genel başkanlığa adaylık konusu oldukça kafa karıştıran bir konu olacağa benziyor. Ak Parti Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına devam edeceği biliniyor ancak parti genel başkanlığına devam edip etmeyeceğini genel kongrede göreceğiz. Şayet Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu genel kongrede kendisinin genel başkanlığa aday olmayıp bir başkasını aday çıkartmasını garip karşılamamak gerekir.
CHP’de de malum olduğu üzere, her ilçe ve ilde kıyasıya bir rekabet içerisinde geçecek seçimlerden sonra yerini gayet sağlamlaştırmış olan Kemal Kılıçdaroğlu tek başına genel başkanlığa aday olacağa benzemektedir. Daha doğrusu CHP’de yeni bir genel başkan adayı çıksa da çok fazla etkili olacağını sanmıyorum. Gerçi CHP’nin kurultaylarında her zaman genel başkana muhalif olarak çıkan aday 400 civarında bir oy alır ancak tabii ki bu genel başkanın koltuğundan olmasını sağlamaz.
Gelelim Konya’ya…
Konya’da malumunuz olacağı üzere CHP’nin genel başkanı, genel merkez yönetimi, il başkanı, il yöneticileri kim olursa olsun Konya’da bunun sosyolojik anlamda pek bir etkisi olmaz. Dolayısıyla Konya’da konuşacağımız partiler muhafazakar anlamda Saadet Partisi, yeni kurulmuş olan Yeniden Refah Partisi, Ahmet Davutoğlu’nun kasım ayı içerisinde kuracağı söylenen yeni parti, Ali Babacan’ın yine bu ay içerisinde kuracağı söylenen yeni parti ve bir de milliyetçi muhafazakar İyi Parti olacaktır.
Saadet Partisi Konya’daki sosyal etki olarak Ak Parti’nin ardından en güçlü partidir. Dolayısıyla Ak Parti’ye gitmemiş muhafazakarların büyük çoğunluğu kendilerini Saadet Partisi’nde ifade edebilmişlerdir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Ak Parti ve Saadet Partisi arasında seçmen bazında çok fazla bir değişim olacağını düşünmüyorum. Yani Konya’da Ak Parti’ye kızıp ayrılanların gideceği yer Saadet Partisi olmayacaktır.
Yeniden Refah Partisi, Erbakan’ın ismini taşıması nedeniyle Saadet Partisi’nin üst yönetimine kızanların gideceği ikinci adres olacağı gibi aynı zamanda Ak Parti’den ümidi kalmayanların gideceği bir adres olabilir. Ama bu iki partiden de geçenler olacak olsa da Saadet Partisi’nin yerine oturabileceğe benzemiyor.
Ahmet Davutoğlu kasım ayının sonuna doğru yeni partisini kuruyor. Her ne kadar Türkiye genelinde karşılığı olacak bir parti olmasa da tabii ki Davutoğlu’nun Konyalı olması Konya’da bir karşılık bulduracaktır. Yani Konyalı her ne kadar Davutoğlu Başbakanlıktan alındığında, başbakanına sahip çıkamasa da o zamanki konjonktür çok fazla değişmiştir. O zaman çok güçlü bir Ak Parti varken şimdi bu etki ortadan kalktığı gibi gün geçtikçe de daha da azalmaktadır. Dolayısıyla Ahmet Davutoğlu Konya’da Ak Parti küskünlerini etrafında toplayabilecektir.
Bunun yanı sıra Ali Babacan da partisini kasım ayı içerisinde kuracak söylentileri vardır. Ali Babacan’ın partisi Türkiye genelinde bir karşılık bulabilir. Çünkü Ak Parti’deki yer bulamamış isimler genelde bu partide konum alacağa benzemektedir. Ayrıca Ali Babacan, küresel sermaye tarafından da tanınan, bilinen bir isimdir. Bu yönleriyle, bu parti Türkiye genelinde bir etki yaratacaktır. Ancak Konya’da bu etki nasıl olur derseniz, Konya’da Ahmet Davutoğlu kadar etkin olacağını sanmamaktayım. Çünkü Ahmet Davutoğlu, Konyalı olmasının yanı sıra yanına aldığı veya alacağı isimler de Konya’da sevilen sayılan isimlerdir. Ancak Ali Babacan ekibine baktığımızda gördüğümüz isimler çok fazla Konya’da kitlelere ulaşabilecek isimler gibi gözükmemektedir.
Ali Babacan Türkiye genelinde iyi bir ivme yakalayacak gözükmektedir ancak Konya’da daha zorlu bir süreç olacaktır. Ahmet Davutoğlu ise Konya’da olumlu bir sonuç alsa bile Türkiye genelinde karşılığı olmayacaktır.
Ve son olarak milliyetçi muhafazakar İyi Parti Konya’da her ne kadar hatalı bir örgütlenmeyle ve seçimlerde yaptığı stratejik hatalarla birlikte kuruluşunu yaşamış olsa da yavaş yavaş konumuna oturmaktadır. Bu oturduğu yerde “kemik MHP’liler” dışındaki milliyetçi tabanın toplanacağı alan olacak gibidir. İyi Parti de Konya’da seçim hazırlıklarına başlamıştır ve bu seçimlerin sonucunda daha olgun ve daha oturaklı bir parti olarak Konya’da yerini alacaktır.
Tüm bunların ne demek olduğunu kısaca şöyle anlatabiliriz: Mesela 2024 yerel seçimlerinde merkezdeki 4 belediye başkanının dördü de farklı partilerden olabilir. Kısaca yukarıda yazdığım yazının özeti belki de budur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.