Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

2020’de konular ve kişiler

2020’de konular ve kişiler

Ülkemizde geçtiğimiz yıl, yani 2020 yılında basında en çok konuşulan konular belirlendi. Buna göre 2020 yılında basında en çok yer bulan konu Ayasofya’nın ibadete açılması konusu olmuş.

916 yıl kilise olarak, 481 yıl camii ve 86 yıldır da müze olan Ayasofya, 24 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 86 yıl sonra tekrar camii olarak ibadete açıldı. Türkiye'de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması, Türkiye’nin dış ilişkilerinde de gerilim yaşamasına sebep olmuştu. Yunan Kültür Bakanı Mendoni, Ayasofya’nın, Rumların sembolü olduğunu ve camiye dönüştürülmesinin ise Yunanlara karşı yapılan bir işgal olduğunu ifade etmişti.

Ayasofya’nın ibadete açılmasının yanı sıra bununla ilgili diğer tartışılan konu 24 Temmuz’da kılınan Cuma namazında korona tedbirlerine uyulmaması idi. Açılışa katılmak isteyen vatandaşların sosyal mesafe ve maske kuralını da hiçe saydığı görüntüler medyaya yansıdı. Koronavirüs ile mücadele edilmeye çalışılan bir dönemde açılışın yapılması ve alınan önlemlerin yetersiz olması da medyada tartışılan bir diğer bakış açısı olmuştu.

Ayasofya’nın dışında 2020’de konuşulan ikinci bir konu OHAL uygulaması olmuş. Birçok ülkede pandemi nedeniyle OHAL ilan edilmişti. Türkiye’de korona virüsün ortaya çıktığı Mart ayı itibariyle basında en çok konuşulan ikinci konu “Türkiye’de OHAL ilan edilecek mi?” ve de “hangi kısıtlamalar gelecek?” olmuş. Şimdi artık bu soruların cevabını almış bulunuyoruz.

En çok konuşulan üçüncü konu da Kanal İstanbul konusu imiş. Geçtiğimiz yıllarda başlayan ve 2020 yılında da devam eden Kanal İstanbul Projesi polemiği yıla damga vuran siyasi konular arasında yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile polemiğe neden olan Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, Kanal İstanbul’un doğasını sonsuza kadar katledecek bir proje olduğunu ileri sürdü. İktidar ve muhalefet arasında süren Kanal İstanbul polemiğinin en önemli kısımlarından biri de İstanbul Boğazı’na alternatif olarak ortaya atılan yapay suyolunun Montrö Sözleşmesi’ni nasıl etkileyeceği olmuş.

Bu konuların dışında İstanbul Sözleşmesi, Milli Dayanışma Kampanyası, Torba yasa, Libya Tezkeresi ve Millet Kütüphanesi konuları da oldukça yoğun olarak konuşulan konular olmuş.

2020’de en çok konuşulan haberler bunlarmış. Medya Takip Merkezi 2020’de en çok konuşulan siyaset adamı ve politikacıları da belirlemiş. Buna göre tabii ki Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan açık ara farkla gündemdeki en çok konuşulan isim olarak birinci sırada. 2. sırada hemşerimiz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bulunmakta. 3. sırada en çok gündemdeki isim ise Ana muhalefet Partisi CHP’nin Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmuş.

Diğer isimler de şöyle sıralanıyor: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı hemşerimiz Murat Kurum, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay diye sıralanıyor.

İşte 2020 yılında Türkiye gündemindeki konular ve kişiler böyleymiş. Umut edelim 2021’de daha güzel ve mutlu edici konulardan bahsederiz.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR